Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Patronens köksträdgård återskapad på Svartvik

/
  • Ska man begå intrånget att servera kolbullar på självaste träpatrons gårdsplan så får det väl åtminstone vara hyvlat snickerivirke som bränsle på grillen, tycks Per Hansson, Njurunda scoutkår, resonera.

Traditionsenligt inleddes Svartviksdagarna igår, sista lördagen i augusti och fortsätter idag söndag. I samband med öppnandet invigdes också den köksträdgård som i möjligaste mån ska återspegla den som fanns vid herrgården under Dicksons tid på mitten av 1800-talet.

Annons
Vi sökte länge och fann till slut ett gammalt foto från 1860-talet där man kan se hur tre fjärdedelar av trädgården var planlagd. Efter att arkivarien vid SCA:s arkiv hittat en gammal rekvisition av grönsaker från det Bünsowska köket, har vi valt växterna som planterats. Förmodligen hade de båda familjerna likartad odling.
Det berättar Sven Nordström, medan han vandrar runt bland sängarna och rabatterna och försöker komma på var han ska sätta de olika sortskyltarna i kryddträdgården. De olika sorterna av mynta blir särskilt svåra när han inte har kvar sin såkarta.
Istället får Henry Karlsson dela med sig av sitt trädgårdskunnande till de som intresserat nyper och smakar på olika växter. Henry är ju bekant för det stora och uppskattade arbete han som trädgårdsmästare lade ned på bland annat begravningsplatsen i Mjösund.
Lekplatsen är däremot inte riktigt färdig och kommer inte att bli så förrän nästa år, när den stora jordytan fått sitt gräs. Det ska vara en plats för pedagogisk lek med lite annorlunda lösningar än de EU-certifierade standardlekplatser som snart finns i varje större bostadsområde.
Under Svartviksdagarna bjuds också på mer traditionella inslag, genom de möjligheter som finns nära till hands på det gamla industriområdet.
Ostkustbanans vänner vädrade exempelvis ett av sina koleldade expresslok från tidigt 1900-tal, med en personvagn från 30-talet för de åkande.
Om nu grönsakerna i den jungfruliga köksträdgården inte drabbats av nedfall från aluminiumsmältverket så skonades de också från den svarta kolröken från loket som istället drev ut över bukten, Svartviken, som för dagen föreföll ovanligt blå i tonen.
En bit från lokverkstaden doftade det annat fossilbränsle i flytande form där trial-klubbarna från Njurunda, Timrå och Hudiksvall visade upp sig i en träningstävling i konsten att åka motorcykel utan väg.
Och över alltihopa lyste moder sol.

Mer läsning

Annons