Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Påtryckningar efter flygbuss

/
  • Christina Levenius fick vänta på en flygbuss som aldrig kom. Till slut kunde hennes väninna hämta henne på flygplatsen.

Midlanda är en av få flygplatser i Sverige som inte har någon flygbuss.
Något som upprör passagerarna.
– Sundsvall ska kalla sig Norrland huvudstad och så är det så här, det är pinsamt, säger Christina Levenius.

Annons

För två år sedan upphörde flygbussen från Midlanda. Det innebär att passagerarna som flyger till Midlanda tvingas beställa taxi till flygplatsen, eller hoppas att någon vän kan komma och hämta dem.

Christina Levenius landade i Sundsvall för några dagar sedan. Då stod hon där och höll knappt på att ta sig in till stan.

– Jag hade tur som hade en väninna som kunde komma och hämta mig. Men jag såg flera personer som kom ut och såg väldigt förvirrade ut. Jag hoppas att de tog sig in på något vis, säger hon.

Läs också: Slutåkt till flyget

Även Midlandas flygplatschef Frank Olofsson är missnöjd med situationen och tog upp vikten av att flygbussar finns att tillgå på senaste kommunfullmäktige.

– Det är många resenärer som hör av sig och efterfrågar en flygbuss och det är klart att det blir ett hinder för oss när det inte finns att erbjuda, säger han.

Trots att många efterfrågar ett kollektivt sätt att ta sig till och från Midlanda finns det enligt Annika Kjellin, marknadschef på Din tur, inga planer på att återinföra flygbussarna.

– Vi har valt att prioritera andra pendlingsstråk. Som vi har sett är det mest affärsresande som flyger till Sundsvall och de tar oftast flygtaxi ändå. Så vi har inte sett att det är ekonomiskt hållbart, säger hon.

Att majoriteten av resenärerna är affärsresande, tror Frank Olofsson går hand i hand med det faktum att flygplatsen står utan flygbussar.

– Ungdomar och pensionärer drar sig nog för att flyga just för att det inte finns något sätt att ta sig till och från flygplatsen, utan att det kostar mycket. Ska man betala taxi kostar ju det nästan lika mycket som flygbiljetten. Jag tror att vi skulle få fler resenärer till Sundsvall om vi kunde erbjuda dem ett sätt att ta sig in till stan också, säger han.

Christina Levenius bor till vardags i Vietnamn, men flög till Sundsvall för att hälsa på sin mamma. Hon säger att det borde finnas ett intresse att driva flygbussarna, för att öka besökningsstatistiken i Sundsvall.

– Flyg är ett populärt sätt att färdas och vill man att människor ska ta sig till Sundsvall, är det något som borde prioriteras. Sundsvall ska kalla sig Norrland huvudstad och så är det så här, det är pinsamt, säger hon.

Annika Kjellin säger att trots att de inte har några planer på någon flygbuss är det fritt fram för andra lösningar.

– Det är ju öppet för kommersiella krafter att öppna upp något, säger hon

Mer läsning

Annons