Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Peking nästa för festivalfolket i Liden?

/

Ett naturfilmsfestival i Peking kan bli frukten av ett spännande samarbete mellan Beijing TV och Liden wildlife filmfestival. Förhandlingar pågår just nu i Liden.

Annons
Festivalen i det lilla formatet skapar många intressanta kontakter. Festivalgeneralen Carina Möllerberg och övriga styrelsen i föreningen Liden wildlife filmfestival vill inte att festivalen i Liden ska växa till ett stort evenemang.
Inte mer än 100 deltagare vill vi ha. Vi satsar på en festival med kvalitet. Den ska vara liten med effekt. Deltagarna ska ha möjlighet att sitta och samtala i lugn och ro, säger Carina Möllerberg.
Till denna festival kom 70 deltagare och kvalitén kan man inte klaga på. Förutom stora utländska tv-bolag och känt internationellt naturfilmfolk besöker berömda svenskar Liden. Idag föreläser bland andra Stefan Jarl och Mattias Klum.
Carina Möllerberg har tidigare varit organisatör i sex festivaler. Bland annat i Sundsvall och i en av världens största i Bristol. Hon är också intitiativtagare till Lidenfestivalen. När kulturnämndens ordförande Margareta Johansson hörde att Carina Möllerberg ville arrangera en filmfestival föreslog hon Liden som lämplig plats för evenemanget. Paret Wästfelt i Liden blev genast positiva till arrangemanget.
För ett år sedan började föreningen att planera för festivalen.
Jag blev tillfrågad om jag kunde ordna rum för 120 personer. Jag sa ja på en gång, säger Berit Wästfelt, som äger Hotel Liden och dessutom nu har kontroll på var det finns lediga rum i Lidenbygden.
Att de kinesiska tv-folket deltar i festivalen beror på att paret Wästfelt känner dem sedan tidigare.
Vi har försökt odla den bekantskapen, säger Berit Wästfelt Hon är reseledare i samband med resor till Kina två gånger om år.
Det är tänkt att Liden ska anordna en filmfestival vartannat år och åren däremellan kommer folk inom naturfilmsbranschen bjudas in för att delta i workshops.
Intresset för festivalen är väckt på oväntade orter. Carina Möllerberg berättar att David Capland från ön Kodiak i Alaska bjuder på vild lax. Hela befolkningen på ön följer nu med på festivalens hemsida för att se vad öbon David har för sig. På ön bor många ättlingar till svenskar.

Mer läsning

Annons