Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pengarnotiser vecka 27 2005

Annons
Pengarnotiser vecka 27 2005

Förbjudet att använda farlig mjukgörare i plastleksaker
Stockholm (PM)
I framtiden blir det inte tillåtet att använda det cancerframkallande ämnet ftalater i leksaker och barnavårdsartiklar. Det står klart efter ett beslut i EU-parlamentet. Ämnet är en mjukgörare för plast.
Redan 1999 röstade en majoritet för ett förbud mot ftalater i leksaker för barn under tre år. Det nya beslutet innebär att förbudet även gäller leksaker för äldre barn.
-

Inte oväntade siffror i hushållens utgifter
Stockholm (PM)
Sammanboende med barn köper mest frukt och grönt jämfört med andra grupper. Det visar Statistiska centralbyråns undersökning "Hushållens utgifter 2004". I genomsnitt lägger ett svenskt hushåll 5 500 kronor på frukt och grönsaker.
Undersökningen visar också att varje hushåll lägger i snitt 3 450 kronor på choklad, godis, glass och läsk per år.
Inte helt oväntat lägger singlar mer pengar på kultur, fritid och krogbesök medan barnfamiljer lägger en större andel av utgifterna på transporter. Totalt spenderade ett hushåll i genomsnitt 250 000 kronor i fjol. 27,7 procent gick till boendet. (PM)
Pengarnotiser vecka 26 2005

Billigare hushållstjänster kan ge fler jobb
Stockholm (PM)
Enligt Konjunkturinstitutet kan lägre skatt för hushållsnära tjänster leda till något högre sysselsättning på den vita marknaden genom mindre svartarbete och ett högre arbetsutbud. Enligt beräkningarna, som dock är osäkra, skulle den vita sysselsättningen på lång sikt öka med mellan 3 000 och 19 000 personer vid en skattereduktion på 50 procent av arbetskostnaden. (PM)
-
Canal Digital måste ändra sina villkor
Stockholm (PM)
I de avtal med tv-operatören Canal Digital som nära tre miljoner hushåll i Norden har står det att avtalet måste sägas upp skriftligen senast en månad före avtalstidens utgång, annars förlängs avtalet/abonnemanget automatiskt med ett år.
Detta avtalsvillkor är oskäligt, slog Marknadsdomstolen fast i sin dom den 23 juni. Det innebär att Canal Digital nu måste ändra detta villkor, annars kan företaget tvingas betala 400 000 kr i vite, uppger Konsumentverket. (PM)
-
EU-förbud mot kvicksilver
Stockholm (PM)
Enligt EU:s nya kvicksilverstrategi ska kvicksilver förbjudas i alla varor och produkter. 2011 blir det förbjudet att exportera kvicksilver. På midsommarafton enades EU: s miljöministrar om hur man ska minska utsläpp, användning, tillförsel och efterfrågan av kvicksilver både inom och utanför EU.
Strategin innehåller 20 åtgärder för att minska kvicksilverutsläppen och betonar också vikten av att EU deltar i det globala kvicksilverarbetet.
Kvicksilver används numera i elektriska apparater med mera, men allra mest inom kemisk industri för att framställa klorgas och natrium. (PM)

Mer läsning

Annons