Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pensionärerna får yttra sig om hemtjänsthandbok

Efter sommaren tragiska händelser då två personer avled efter hemtjänstens rutinslarv ska nu hela organisationen under lupp.

Annons
Det känns mycket bra att det är en extern utredare som ska leda arbetet, säger Birgit Lundgren som representerar Sveriges Pensionärförening (SPF) i utredningen.
Pensionärsorganisationerna krävde tidigt att få ett ord med vid en kommande utredning, och nu står det klart att varje organsiation ska representeras.
Men vi ska inte delta i själva arbetet, säger Birgit. Däremot ska vi få gå tillgång till materialet och ges tillfälle att yttra oss när den nya handboken ska skrivas.
Tanken är att utredningsresultatet ska ligga till grund för en ny handbok med tydliga rutiner som ska gälla för att hemtjänstgrupper i hela kommunen. Genomgången av läget i grupperna beräknas vara klart i november, enligt socialnämndens ordförande Martin Johansson.
Det viktigaste för oss är kanske inte att hitta en syndabock, säger Birgit Lundgren. Det som har hänt har hänt och är kanske resultatet av en rad olyckliga omständigheter. Däremot känns det angeläget att förebygga att det händer igen.
En av de viktigaste principerna från pensionärsföreningarna är enligt Birgit den att ingen ska behöva ligga hemma alldeles ensam.

Mer läsning

Annons