Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pensionerad hjärtläkare läser ekonomi

Möller åldersman på universitetet Han sitter lite för sig själv i föreläsningssalen på Mittuniversitetet. Överläkaren Bengt Hjalmar Möller är i särklass äldst i klassen. – Jag vill göra nåt mer än att bara sitta på bron och sola knäna, säger han.

Annons
Det ska sägas med en gång.
Bengt Hjalmar Möller är tveksam att ställa upp på en intervju. Han är orolig att människor ska tycka att samhällets resurser används fel när en 65-åring läser nationalekonomi på Mittuniversitetet.
Samtidigt vill han gärna berätta om sin aldrig sinande upptäckarglädje och lust att lära mer. Därför sitter vi med honom i universitetets kafé på Västhagen.
Jag har suttit lutad över skrifterna i 40 år. Just ekonomi styr så mycket, både vanliga små medborgares liv och offentlig sektor.
Lite blyg är han nog i den ovana miljön. Han har inte så mycket kontakt med de unga klasskamraterna.
Jag sitter ofta kvar i föreläsningssalen när det är fika.
Men visst kollar han på de andra, som nästan alla är mellan 20 och 25 år. Han funderar mycket på hur studievanorna är i dag jämfört med när han en gång läste till läkare.
Studenterna är tysta och stillsamma, det är inget bus på lektionerna. De har hög närvaro, men de är ovana att läsa böcker. Det mesta ska ske på föreläsningar, läxläsningen hemma har kommit i bakvatten, säger han.
När 40-talister läste på universitet handlade det mycket om korvstoppning, att tentera av 100 sidor i taget från tunga läroböcker.
Det är nog inte så tokigt, korvstoppning ger goda baskunskaper. Senare förstår man värdet av det man proppar in, säger Möller.
Han har arbetat som hjärtläkare på medicinkliniken i Sundsvall nära 40 år.
Under åren på Sundsvalls sjukhus gjorde han sig känd som en stridbar debattör som försvarade egna vägar när det gällde hjärtsjukvården. Han har också varit en fackla i baken på politiker som bara pratar ekonomi och inte förstår sjukvårdens behov.
Möller tänker fortsätta att debattera, nu med nyvunna kunskaper i ekonomi.
Jag kan tänka mig att skriva insändare när jag blir tillräckligt arg på något. Det finns inget som politiker är så livrädda för som insändare, säger han.
Hans plats på kursen kostar inte mycket för skattebetalarna. Han tar inget studielån och kursen är öppen för alla som är behöriga, därmed tränger han inte ut någon yngre student.
Om ett par veckor har han sin första tentamen.
Jag brukar läsa veckan innan tentamen och vill klara tentorna i rätt takt.
Det är väldigt många likadana kurvor i kursboken, men jag är inte nervös, säger han.
Föreläsare är en gammal studentkamrat till Bengt Hjalmar Möller från Sundsvall. Bertil Lindström är lärare på Mittuniversitetet och moderat politiker, vilket även Möller var för många år sedan.
Men politiken var inte vad jag tänkt mig, säger han.
Han slutade arbeta i våras. Visst saknar han sjukvården och räknar med enstaka inhopp på sin gamla arbetsplats.
Men det har inte varit något överväldigande tryck att jag ska fortsätta, säger han.


Fakta/ Detta är Bengt Hjalmar Möller
Ålder: 65 år.
Yrke: Överläkare, internmedicin och kardiologi (hjärtsjukdomar).
Arbete: Sundsvalls sjukhus och landstinget Västernorrland sedan 1965, numera pensionär.
Bor: Villa, Södermalm.
Familj: Hustru Hjördis, hälsoplanerare på Sundsvalls sjukhus, sonen Marc, 23 år.
Husdjur: Ramses, irländsk setter.
Fritid: Reser gärna, läser mycket skönlitteratur, intresserad av datateknik.
Favoritmat: Indisk.

Mer läsning

Annons