Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pernilla Renman vill vara hemma länge med sina barn

/
  • Pernilla Renman skulle vilja ändra en del i föräldraförsäkringen. Bland annat vill hon ha tillbaka vårdnadsbidraget.
  • Storasyster Madeleine med Kevin i famnen och mamma Pernilla med Madison. Trots småbarn pluggar Pernilla på heltid.
  • Tid för barnen är viktigt för Pernilla Renman. Helst skulle hon vilja vara hemma med Kevin tills han fyller tre år.
  • Pernilla Renman har inga planer på att spara föräldradagar för att göra något särskilt med Madison och Kevin. Istället vill hon förlänga loven och kunna ta ledigt för att göra något speciellt.

Pernilla Renman tror inte att hon och maken Martin kommer att ha några föräldradagar kvar när småttingarna Madison och Kevin blivit åtta år. Föräldrarna vill vara hemma så länge de kan.

Annons
Det är härligt med den här långa föräldraledigheten, säger Pernilla Renman med ettåringen Kevin klättrandes i knät.
För tre år sedan föddes dottern Madison. Sen dess har Pernilla har i stort sett varit hemma och pluggat till elektro-ingenjör samtidigt som hon varit tillsammans med barnen.
När det varit intensiva perioder med studierna har Martin varit hemma. Det kräver mycket disciplin och planering att plugga med småbarn. Men det går.
Genom att Pernilla valt att plugga när barnen är små har hon kunnat dra ut på föräldraledigheten. För Kevin har de över tvåhundra dagar kvar och drygt 60 dagar för Madison.
Vi tar ut fem dagar i veckan med den högsta ersättningen och två med den lägre. Försöker varva så gott det går så att inte alla dagar med lägre inkomst blir kvar.
I augusti blir Kevin arton månader och då har Pernilla bestämt sig för att börja arbeta igen. Från augusti har också Kevin och Madison fått platser på dagis.
Vi har inga planer på att spara dagar för att göra något speciellt. Istället vill vi använda dagarna till att förgylla vardagen. Kanske till att arbeta kortare dagar.
Pernilla och Martin Renman har pratat om att förlänga sommarloven och alla andra lov. Att kanske kunna ta ledigt några dagar för att göra något särskilt.
Så nog kommer dagarna att gå åt. Även dagarna med låg ersättning ger i alla fall något om man vill vara hemma länge.
Pernilla tycker att hon är privilierad eftersom hon kan vara hemma så länge med sina barn. Samtidigt kan hon tänka sig att med en lägre inkomst vara hemma till minsta barnet fyllt tre år.
Även om väldigt mycket är bra finns det en del som jag skulle vilja ändra i systemet med föräldraförsäkringen. Jag skulle gärna vilja ha tillbaka vårdnadsbidraget, säger Pernilla Renman.

Mer läsning

Annons