Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Personal sörjer när SSIH monteras ner

/
  • Före detta distriktssköterskan Barbro Åsander känner en stor sorg över att SSIH har monterats ner, men betonar att kritiken inte riktas mot personalen.

Reaktionerna mot nedmonteringen av SSIH fortsätter att skapa kraftiga reaktioner bland berörda.
– Jag känner en sorg i hjärtat, säger distriktssköterskan Barbro Åsander, som jobbat tio år inom SSIH/ASIH.

Annons

SSIH står för Specialiserad sjukvård i hemmet och hette tidigare ASIH (Avancerad sjukvård i hemmet). Länets kommuner tog över hemsjukvården från landstinget i februari, men det blev en speciell lösning för SSIH. Verksamheten riktar sig ofta till svårt sjuka patienter som behöver en specialiserad medicinsk sjukvård i första hand, vilket kan betyda en tekniskt komplicerad vård i hemmet.

Tidigare hade landstinget ansvaret dygnet runt, men numera gäller ansvaret bara vardagar under kontorstid medan kommunens distriktssköterskor i hemsjukvården tar över på kvällar och nätter. Men om SSIH-patienter behöver hjälp under helger eller röda dagar kan de inte längre ringa till SSIH utan hänvisas till den vanliga sjukvården.

Läs också: "Patientsäkerheten hotad av nya SSIH"

– Jag känner en stor sorg och samtidigt blir man arg att folk inte ska få den hjälp som de har rätt till, säger Barbro Åsander.

Hon gick i pension 2010 men har fortsatt att jobba extra inom verksamheten. Dessutom har hon kvar kontakter med personal som jobbar kvar eller som har slutat inom SSIH.

Tidigare har vi pratat med patienter, personal och före detta chefer som har svårt att förstå varför man valt att montera ner SSIH som dessutom avlastar sjukhuset.

Klinikchefer på både kvinnokliniken och onkologen har även berättat att de har valt att inte skicka patienter till SSIH, på grund av brister i patientsäkerheten.

Läs också: Larm om krisläge i hemsjukvården

– Patienterna har hamnat mellan stolarna och man har inte tagit den här frågan på allvar. Man tog för lättsamt på det här och samtidigt var det ingen som riktigt förstod vad det handlade om, säger Barbro Åsander.

Omorganisationen har även orsakat en stor personalflykt från SSIH.

– Och jag vet till exempel en patient som vill protestera men som är rädd att kritiken ska riktas mot personalen som jobbar. Men det här är ju inte personalens fel, säger Åsander.

Var gick det fel i den här omorganisationen?

– Man borde ha lyssnat på människorna på golvet, men det gör man inte.

Vad tror du kommer att ske?

– Man behöver göra ett omtag så att SSIH ligger inom landstinget dygnet runt så att man får den bästa hjälpen som behövs och för att behålla den spetskompetens som behövs, säger Åsander.

Mer läsning