Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Personalen anmälde inte barnmisshandel – assistansbolag kritiseras

/
  • Assistenterna anmälde inte barnmisshandel som de blev vittnen till under nästan 1,5 år.

De personliga assistenterna såg i nästan 1,5 år hur ett barn misshandlades av båda sina föräldrar. Men ingen anmälan gjordes.
Nu kritiserar Inspektionen för vård och omsorg assistansbolaget.

Annons

När det till sist anmäldes fick assistenterna sluta med en månads uppsägningstid. Assistansavtalet sades upp med en månads varsel, fastän det i avtalet stod tre månader. Något som skapade stora problem.

Föräldrarnas situation hade varit mycket besvärlig och misshandeln hade skett när de försökt förhindra ett yngre barn att skada deras svårt handikappade barn.

Föräldrarna dömdes under våren till skyddstillsyn och samhällstjänst, de slapp fängelse eftersom de befunnit sig i en väldigt svår situation.

Socialnämnden gjorde en anmälan till IVO i februari i år mot assistansbolaget, även en enskild anmälan gjordes och nu har inspektionens beslut kommit.

Fyra av assistenterna uppgav att de inte kände till att de hade en skyldighet att göra anmälan. Enligt företaget får alla en utbildning om en skyldighet att rapportera enligt lex Sarah.

Det är personal på kontoret som ska göra anmälan men vid IVO:s inspektion hade ännu inte anmälan gjorts.

Krav ställs nu på att assistansbolaget dokumenterar insatserna fortlöpande och de ska visa beslut och åtgärder liksom faktiska omständigheter och händelser av betydelse.

Vidare ska bolaget systematiskt och fortlöpande utveckla och säkra verksamhetens kvalitet och det ska dokumenteras.

Åtgärderna ska redovisas till IVO senast den 1 oktober.

Mer läsning

Annons