Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Personalen skänker sin lön till UNHCR – uppmanar andra att göra lika

/
  • Stephan Skyttberg, Mihael Bunda  , Susanne Johnasson, Mari Wiklund, Pegah Viklund, Carina Boman.
  • Hana Hassan, Susanne Johansson och Faiza Ali Hassan drar ett strå till stacken.
  • Susanne Johansson.

Sundsvalls vårdcentral sätter nu ribban för givmildheten bland Sundsvalls företagare. Anställda skänker en dagslön och vårdcentralen kommer att skänka alla patientavgifter för den 28 september.
– Jag ville göra något mer än de hundralappar man ger varje månad, säger Susanne Johansson, sjuksköterska och initiativtagare.

Annons

Hon såg en chans att göra något utöver det vanliga och gensvaret var rungande positivt. Nu kommer de 35 anställda vid Sundsvalls vårdcentral att ge sin lön för dagen för att hjälpa flyktingar.

– Företaget kommer att skänka alla patientavgifter för den 28 september. Det är en måndag och på måndagar brukar vi ha extra mycket patienter, vilket blir extra bra, säger Susanne Johansson.

Nu vill de uppmana andra företag att göra likadant som vårdcentralen i Skönsmon.

– Det spelar ingen roll hur stor eller liten man är. Vi är en relativt liten arbetsplats, men tänk om till exempel Ortviken skulle göra på samma sätt, säger Susanne Johansson.

Sundsvalls vårdcentral ägs av Hassan Soleymanpur som kommer att skänka alla patientavgifter för den 28 september.

– Då får man passa på och komma hit och se över varenda liten krämpa man har, säger Stephan Skyttberg, verksamhetschef på Sundsvalls vårdcentral.

Pengarna som samlas in kommer oavkortat gå till FN:s flyktigorgan UNHCR. De finns längs flyktingarnas flyktväg för att hjälpa flyende i nöd med nödhjälp som mat, vatten och sjukvård.

Enligt UNHCR flyr tusentals familjer dagligen från och igenom Syrien, Irak, Afghanistan och Sudan. I år räknar UNHCR med att mer än 380 000 människor har korsat Medelhavet i sin livsfarliga resa till Europa.

– Vi kan inte skicka mediciner och utrustning direkt till platserna där det behövs, det är komplicerat över gränser och så vidare. Men pengar är rätt sätt att stötta tror vi, säger Stephan Skyttberg.

Mer läsning