Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Personval är modellen för kyrkoröstning

/
  • Sigge Godin är för de flesta Sundsvallsbor starkt förknippad med folkpartiet. Men i kyrkan väljs han för att han är han, inte för att han företräder en partiåsikt.
  • Floraskolan ska nu byggas om till ett kyrkans hus för GA-församlingen, medan det gamla församlinghemmet säljs vidare. Sigge Godin, Stefan NIlsson och de andra i församlingsledningen har stora planer för det nya huset.

Du som röstar i kyrkovalet på söndag: välj en person du litar på. Oavsett parti. Det tycker Sigge Godin, för de flesta förknippad med folkpartiet. Men i kyrkan är han inte folkpartist utan sig själv. I kyrkans beslutande organ är man nämligen lekman, inte politiker.

Annons
Visst är det förvillande att läsa partinamnen på valsedlarna till kyrkovalet. Som om det skulle vara ett val till kommun, riksdag eller landsting.
Men i Svenska kyrkans beslutande grupper representerar man inte en partilinje utan det som är kyrkan: alla de 7,2 miljoner människor som tillhör den; både de aktiva och de som vänder sig till kyrkan bara vid vissa tillfällen i livet. Där fattar de valda beslut tillsammans med dem som sköter kyrkans verksamhet.
Vi är en demokratisk kyrka, inte en som är präst- eller påvestyrd. Därför har vi delat ansvar, säger Stefan Nilsson, kyrkoherde i GA församling.
Sigge Godin har under senaste mandatperioden varit ordförande för kyrkonämnden i Skönsmons och GA församlingar. Om det kommer upp någon fråga i kyrkan där folkpartiet håller en linje som han själv utifrån sin kristna tro inte kan instämma i, så röstar och argumenterar han efter sitt eget hjärta. Och som ordförande också med hänsyn till hela gruppen.
Jag har förstås liberala grundvärderingar. Men jag har också personliga värderingar. Jag kan tycka en vissa saker i verksamheten är viktigare än andra, medan andra personer prioriterar annat, säger han.
Förr utsåg partierna representanter till kyrkoråd och -nämnder. I dag är det de kyrkligt intresserade som ställer upp till val. Att man behållit partibeteckningarna beror nog på att det är de politiskt engagerade som är mest vana vid beslutsprocessen, tror Sigge Godin. De kan det där med att bilda nomineringsgrupper, gå på möten, tala för sin sak.
Men arbetet i kyrkan är mycket olikt det politiska arbetet i till exempel kommunen. I kyrkan fördelas de ledande posterna utan hänsyn till vilket parti man tillhör. Vid besluten är nämnden väldigt ofta enig.
Och vem som helst är fri att starta en nomineringsgrupp. I många församlingar finns de också under namn som exempelvis Kyrkans vänner eller Kyrkans väl.
Både Sigge Godin och Stefan Nilsson tror att partinamnen mycket snart kommer att försvinna helt från kandidatlistorna till kyrkovalen. Det är också tänkbart att du och jag i framtiden bara kommer att välja representanter för vår egen församling, och att de sedan i sin tur utser kandidater till stiftsstyrelse och det nationella kyrkomötet.
Men redan nu kan alla som valt att vara kvar i kyrkan visa att de stöder tanken på en demokratisk kyrka genom att rösta i dess val. På någon duglig person med åsikter du tror på.

Mer läsning

Annons