Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Persson tar parti för barnen

/
  • Lars Persson (FP) lämnar kommunpolitiken för att gå på pappaledighet.

Folkpartiets främsta företrädare i Sundsvall hoppar av politiken för att vara pappaledig. Familjen har fått stå tillbaka men nu ska åtta månader gamla Axel och de andra barnen få mer tid med sin far.
– Det känns fantastiskt, säger Lars Persson.

Annons

Kommunalrådet Lars Persson har varit Folkpartiets främsta företrädare i Sundsvall sedan 1996 och under valrörelsen siktade han mot riksdagen.

– Hade jag hamnat där och om vi hade fått fortsatt förtroende hade jag fortsatt ett tag till men nu känns det som en bra tidpunkt att lämna.

Läs också politikerkollegans kommentar:

Han säger att avhoppet är odramatiskt. Lars Persson är 41 år gammal och någon gång efter nästa sommar hoppas han vara tillbaka i yrkeslivet. Sedan han började jobba som heltidspolitiker har han varit tjänstledig från jobbet som kommunsekreterare i Ånge kommun. Vad som väntar efter föräldraledigheten vet han inte.

– Jag älskar politik och är kommunalråd men som person är jag inte viktig. Jag kommer att sakna den direkta möjligheten att påverka och alla möten med människor, men allt kvälls- och helgarbete kommer jag inte att sakna, säger Lars Persson.

Han tycker att andra får uttala sig om eventuella förtjänster men demokrati- och jämställdhetsfrågorna har legat honom varmt om hjärtat.

– Den roligaste och mest intensiva perioden var nog när Magnus Sjödin avgick som kommunalråd och jag kom in i kommunstyrelsen. Det tyngsta har varit turbulensen inom socialtjänsten, budgetfrågorna där och den stora personalomsättningen. Att sitta i möte med medarbetare som mår dåligt är inte heller roligt, säger han.

Nu väntar en period där de fyra mycket unga kommunmedborgarna Tintin, Cleo, Bill och Axel ska vara Lars Persons uppdragsgivare.

De styrelseuppdrag och åtaganden han har kommer han att fullfölja och sedan avveckla eftersom. Han utesluter heller inte att han kommer att ägna sig åt politik igen i framtiden.

Efter åren som heltidspolitiker kan Lars Persson söka avgångsersättning.

– Han kan få ersättning i maximalt fem år, det är en månadslön som baseras på arvodet han har dag. Han kan få 80 procent första året och 70 procent därefter. Förmånen samordnas också med andra inkomster, säger Kenneth Lidgren, förhandlingsstrateg på Sundsvalls kommun.

– Jag kommer inte att sitta och rulla tummarna, säger Lars Persson.

Läs också "Lars Persson är redan saknad":

Mer läsning