Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Perssons palaver

Annons
"Jag ber på mina egna vägnar och hela regeringens vägnar om ursäkt för de misstag vi gjorde under dessa dramatiska dagar." Dessa ord är statsministerns tillgift för den svenska regeringens brist på regerande den första tiden efter tsunamikatatstrofen.

Jag funderar över vilka specifika oavsiktliga fel statsministern avser som han vill ha svenskarnas ursäkt för. Sanningen är ju att vare sig Göran Persson eller utrikesminister Laila Freivalds gjorde några fadäser det närmaste dygnet efter katastrofen. Det var värre än så de gjorde ingenting alls. Faktum är att ett antal klavertramp begångna under det första kaotiska dygnet hade varit enklare att ursäkta. Men inga ursäkter räcker inför den monumentala försummelsen att inte göra något alls.

Om polisen i Sundsvall struntar i ett larm om till exempel en grov misshandel, är det inte ett misstag. I stället handlar det om ett tjänstefel vi aldrig skulle acceptera. Låt oss vidare anta att polisen har ett stort antal ärenden under en kort tidsperiod och måste prioritera bland dessa. I efterhand kommer man kanske fram till att prioriteringarna var felaktiga att det skedde misstag. Det är sådant som kan hända och går att ursäkta, men vad Göran Persson och hans utrikesminister gjort sig skyldiga till är vad varje värnpliktig någon gång torde ha hört: att "obeslutsamhet och uraktlåtenhet att handla, ligger en chef mera till last än misstag i fråga om val av medel." Det handlar om den enkla slutsatsen att det är värre att inte göra något alls än att försöka och göra fel.

I s-pressen hävdas det nu, stundom hånfullt, att någon annan till exempel en borgerlig statsminister inte gjort det bättre. Ingen vet svaret med säkerhet. Jag hoppas bara att en borgerlig utrikesminister lär sig känna till att Phuket är en ort i Thailand och ett populärt semestermål för många svenskar. Vidare skulle det inte vara så dumt med några ministrar som ägnar någon del av sin tid också under julhelgerna till att titta på tv och lyssna på radio. Varför inte rent av ratta in en kanal som CNN för att kolla av världsläget? Göran Persson har ju själv en gång (vid en uppmärksammad flygresa på statens bekostnad) uttryckt tesen att "statsministern aldrig är ledig".

Vad jag inte begriper är att Persson aldrig kickade Laila Freivalds månaderna efter katastrofen då det snabbt stod klart att Freivalds gjort bort sig mer än lovligt. Sannolikt är förklaringen att Persson struntar i hur en minister sköter sig så länge han eller hon inte går emot den store ledaren själv. Att få kicken ur Persson regering, för en ambassadörspost i till exempel Brasilien, sker uppenbarligen först när det handlar om en person som inte hoppar när statsministern ger order om det. Dessutom gillar Persson att demonstrera att han och ingen annan är den som samlar makten i sin hand. Nu pekar det mesta på att Laila Freivalds ändå kommer att tvingas bort efter de offentliga förhör i konstitutionsutskottet som väntar. Jag tvivlar på att regerings stödben mp och v ställer upp på utrikesministern efter en vända i KU.

Mer läsning

Annons