Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Petra plåtar riktiga filmstjärnor

/

Under en återupplivning av 60-talet vid Kusten Folkets hus i en novellfilm av Måns Berthas jobbar 18-åriga Petra Berggren som stillbildsfotograf.

Annons
Petra Berggren är bara 18 år och studerar för närvarande vid fotolinjen på Hedbergska. Men hon jobbar redan ute i arbetslivet som stillbildsfotograf. Hon har en enorm passion för yrket vilket fått henne att jobba sig upp och fram tills hon hamnat i trevligt sällskap där hon äntligen får använda en av sina närmaste vänner; kameran.

Började som 15-åring
Redan vid 15 års ålder fick Petra praktikplats på Dagbladet genom sin pappa. Och där föddes intresset för fotografering. Att pappa Öiwind Berggren är professionell fotograf gjorde det inte svårt att veta sin givna framtid. Efter lite spring på Dagbladet och senare via Unga ST i två år, frilansar hon nu och jobbar lite för nöjesredaktionen på Sundsvalls Tidning till och från.
Filmfotograf
Det absolut senaste på tapeten är ett arbete som stillbildsfotograf i filmen Kulörta lyktor av Måns Berthas.
Filmen handlar bland annat om Gerhard, spelad av Johan Wahlström, som äger och driver en biosalong på 60-
talet dit ortens folk söker sig, däribland en skönhet vid namn Isabell. Hon är åtrådd av Gerhard vilket varken hans fru, Isabells son, eller andra kära ungkarlar gillar. Från en smärre perfektion till ett kärleksinspirerat kaos under en kväll för att uttrycka sig kort.

Alla ska med
Inför filmen frågade scenografassistenten efter fotografer utan speciellt stor efterfrågan på pengar och däri-genom blev jobbet Petras. Vad Petra ser till är att alla roller blir med på bild i olika miljöer. Detta i ändamål för
affischer, reklam och annonser. Hela filmen är en lågbudgetproduktion på cirka 25 till 30 minuter och spelas in på bara sju dagar.
Alla som jobbar med filmen sliter och jobbar hårt men stämningen är på topp och det är ett toppenroligt jobb som jag gärna ställer upp på igen,
säger hon.
De flesta jobbar nästintill ideellt men det har sina fördelar med att knyta kontakter eller växla idéer, fortsätter hon.
Mer än 100 statister och ca 20 personer i teamet är inblandade i produktionen som förhoppningsvis köps och visas av SVT.

Emma Svensson är grym
Inspirationen hittar hon i vardagen bland kompisar och från \"farsgubben\" men det existerar även idoler eller \"ikoner\", bland annat Emma Svensson som startat sidan rockfoto.nu.
Hon är grym som tusan! Hon borde hyllas för sin kreativitet vid den ålder, förklarar Petra. Sen är Gilles Bensimon en schysst modefotograf och vem glömmer Annie Leibowitz? Frida Hedberg är en annan svensk ung tjej som är värd uppmärksamhet.

Skivomslag
Nästa uppslag ligger i huvudstaden där Petra efterfrågats för skivomslagsplåtning vilket inte bara låter coolt. I framtiden kommer hon nog inte vara kvar i Sundsvall eller fortsätta med dagspress utan riktar hellre blickarna åt mode, musik eller människor. Drömjobbet och den ensamstående ettan på topfive-listan är en plåtning av, numera avlidne, Curt Cobain och den än så aktive Courtney Love, tillsammans. Att träffa en massa döda personer verkar vara ett stort intresse som tyvärr inte kan uppfyllas. Den verkliga drömmen blir en tokig dag med Juliette Lewis framför kameran

Mer läsning

Annons