Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Phoenix

Storsjöyran, Badhusparken, lördag

Annons
De har förvisso en del att leva upp till. Förra året lyckades fransmännen Phoenix att skapa ett av mina bästa minnen från Yran 2004. På bara etvålåtars blixtvisit på Sommartoppen. Samma sommar gjorde de en aHultsfreds bästa gig. Klart att årets riktiga spelning i Östersunförhandstippades som magimaterial.
Så blir det inte.
Inte alls faktiskt.
Phoenix börjar knackigt, lite röstsurt och förvånansvärt tamt. Inledandpoppärlor som United-dängan Too young, Victim of the chrime och Run run ruhar inte alls samma energi som under förra festivalsommaren. De blir sosovrumsversioner av redan hyggligt mjuk pop. Och den nya låten Jetplanförbryllar med ett osvängigt gitarrlarm och en kass refräng. Att gitarristeChristian Mazzalai dessutom har ihärdiga och demobandsliknande problem mesladdar, förstärkare och pedaler gör verkligen inte saken bättre. Det kainte den väl uttänkta ljusshowen och scenkoreografin rädda.
Tyvärr dröjer det länge innan fransmännen styr upp både teknikstrul och demusikaliska tomgången. Efter 30 minuter, och med mindre än hälften aspeltiden kvar, städar de upp konserten med Funky Squaredance och eklockren Everything is everything. Men besöket når ändå bara upp till etbesviket godkänt.
Joacim Persso

Mer läsning

Annons