Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Piggelina har ökat snabbt – 19 kilo på åtta veckor

/

Att få tag på en 20-kilos gris som vill något annat är inte det lättaste. Men Mattias Andersson tar en snus och ger sig i kast med uppgiften.

Annons

Väl fångad finner sig Piggelina bra tillrätta i hans famn och snusar honom bakom örat, en riktig liten kelgris.

Det har gått fyra veckor sedan hon och syskonen flyttade från mamman. Suggan var orolig efteråt men blev snabbt brunstig igen och väntar nu en ny kull.

Elva av kultingarna i kullen delar på en box. Det är full fart och alla har knorr på svansen.

De tre övriga från kullen har fått flytta ihop med andra smågrisar.

– Boxarna är byggda för tolv stycken. Men vi tycker det räcker med elva i varje. Så då blir det boxar där olika kullar blandas, berättar Mattias.

– Första två dagarna slåss de, sedan är hierarkin klar och lugnet återställt. De är inte som fotbollshuliganer som slåss jämt.

Att grisarna får lite mera plats gör att de växer bättre och inte blir lika skitiga. Nu har de också blivit så stora att de inte är infektionskänsliga längre.

– Det har gått toppenbra med smågrisarna. Men suggorna for illa när det var varmt i somras, de orkade inte äta men kultingarna mådde bra och skulle ha mat ändå.

I boxen bredvid Piggelinas är det en gris som envist vill rida på de andra. Mattias förklarar att det helt enkelt är en maktdemonstration som pågår.

– Han visar att han bestämmer.

Någon riktig betäckning får han aldrig vara med om. Redan när kultingarna är tre till fyra dagar gamla så kastreras hanarna sedan de fått en bedövningsspruta.

Om tre veckor har de vuxit sig så stora att de flyttas över till slaktgrisstallet, där de får vistas till dess de ska bidra till julborden.

Mer läsning