Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Plågade chefer i omsorgen

Cheferna inom omsorgen i Sundsvall och Ånge kan ha mer än 40 anställda under sig. Följden är mycket dålig arbetsmiljö, enligt ett larm från Arbetsmiljöverket.
Varannan chef mår inte bra.

Annons
Arbetsmiljöverket genomförde förra året en stor undersökning bland lägre chefer inom äldre- och handikappomsorg i landet.
Nu redovisas intervjuer med 110 chefer närmast vården i Jämtland och Västernorrland. Cheferna vittnar om mycket tuffa förhållanden i tider av neddragningar.
Det låter tjusigt att föra ut ansvar långt ut i organisationen. Men i själva verket har cheferna bara fått fler och fler arbetsuppgifter utan att ha möjlighet att klara allt, berättar Åsa Sjöström Ross vid Arbetsmiljöverket i Luleå.
Många berättar att de bara hinner lösa akuta problem, säger hon.
Intervjuerna i regionen gäller 53 chefer i Sundsvall, 7 i Ånge och 50 I Östersund. Nästan hälften av dem hade besvär med hälsan under året på grund av arbetet. En tredjedel säger att de inte får det stöd de behöver från sin chef.
En fjärdedel av cheferna har ansvar för fler än 40 anställda. Var tredje sådan chef har ansvar för fler än 70 vårdtagare.
Enligt en rapport från Socialstyrelsen är 25 till 30 underställda det rimliga för en chef, säger Åsa Sjöström Ross.
Socialtjänsten i Sundsvall svarade i våras på rapporten med en plan för bättre arbetsmiljö för cheferna.

Mer läsning

Annons