Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Planerar för ny bilträff i Birsta

/
  • Robert Hallstensson och Jocke Bystedt från Fitted North hoppas på ny succéträff när årets andra bilträff i Birsta arrangeras i slutet av juli.
  • Det är på parkeringen utanför Mediamarkt som StanceMeet#2 hålls. Butiksansvarig Fredrik Hallstensson tycker det är viktigt att ställa upp för bilintresserad ungdom.

Första bilträffen i Birsta blev en succé. Nu satsar man ännu större och hoppas på långa bilköer från hela Norrland.
– Vi vill göra en riktigt bra träff för bilintresserad ungdom, säger Jocke Bystedt från arrangören Fitted North.

Annons

Första organiserade bilträffen i Birsta hölls i slutet av maj. Lovord och hyllningar från besökare och träffdeltagare fick de ansvariga att satsa vidare. Nästa bilträff blir mitt i sommaren, den 25 juli, och nu är ambitionerna ännu högre.

– Det är lätt att dra alla bilintresserade över en kam och bara klaga på att vi busar och stör, men nu vill vi visa att ungdomar kan sköta sig. Det är bilen som är det viktiga, säger Robert Hallstensson, som tillsammans med kompisarna i föreningen Fitted North är ansvariga för träffen.

Tidigare bilträffar i Birstaområdet har varit oorganiserade och olagliga. Boende i närheten och handlare i området har klagat på oljud och förstörelse. Men vid den senaste bilträffen var klagomålen mindre och inte minst polisen har uttryckt sig positivt om eventet.

– Jag pratade med flera polispatruller förra gången och de var mycket nöjda. Vi hade ingen fylla eller något bråk inom utställningsområdet. Möjligen flyttade buset längre bort eller in till stan, berättar Fredrik Hallstensson från Mediamarkt, som upplåter sin parkering till träffen.

Att arrangera bilträff i Birsta är inte helt okontroversiellt men Fredrik Hallstensson är tydlig:

– Det gäller att ställa upp för ungdomarna. Bryr man sig inte som ansvarig vuxen skapas oro och det blir lätt fel. Nu hoppas jag att fler företagare i området förstår att det är ett seriöst arrangemang.

De ansvariga har jobbat hårt med att utöka eventet. Sociala medier används för att locka besökare till träffen som kallas Stance Meet #2. Fler utställare och fler aktiviteter är på gång.

– Området blir större denna gång och vi kommer ha olika pristävlingar under kvällen. Dessutom byggs en scen för live-musik. Vi har också kontaktat nästan alla bilföretag i trakten för att låta dem visa upp några värstingbilar. Det blir häftigt, säger Jocke Bystedt.

Det är en öppen träff och alla är välkomna, oavsett vad man kör för bil. Arrangörerna har bara tre regler som de kräver att alla följer.

– Ingen buskörning, ingen alkohol och ingen nedskräpning. Det är enkla förhållningsregler som är viktiga för alla. Missköter vi oss, både som arrangörer och besökare, blir ryktet snabbt dåligt, berättar Robert.

Redan nu har över 1 100 personer anmält intresse på Facebook för att komma till träffen.

– Vi räknar med att det kommer ännu fler och långt bort i från. Folk från Umeå, Östersund, Stockholm och Västerås har lovat att de kommer.

Mer läsning