Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Planteringen strider mot kyrkogårdens avtal

Kvarteret Björkdungen på Mjösunds kyrkogård ska vara just en naturlig björdunge. Fylld av vitsippor på våren och en blomsteräng på sommaren. Men nu har allt fler börjat plantera på gravarna. Penséer och andra odlade vårblommor sticker fram ur det okrattade gräset.

Annons
Folk hör av sig och är besvikna och ledsna. De har köpt en gravplats i en björkdunge för att de vill ha en gravplats i naturen, säger kyrkogårdschefen Kenneth Ruda.
Det har varit en kall vår och vitsipporna håller på och slår ut. Flugsnapparna slås om boplatser i de många fågelholkarna som sitter uppsatta i träden. Höga vita björkstammar och fjolårsgräset ligger kvar.
Hela det ca 5 000 kvadratmeter stora området har tidigare varit jordbruksmark. Och vi ville behålla det så.
För sex år sedan började de första gravarna anläggas i Kvarteret Björkdungen. Området hade röjts med stor försiktighet. Här skulle den naturliga björkdungen finnas för den som vill ha en egen gravplats men tycker att den traditionella kyrkogården är alltför ordnad.
Vi skottar inte snön på vintern och på sommaren klipper vi inte gräset. Vi slår med lie så att blomfröna sprider sig. Enda utsmyckningen är en rostig gammal plog från en närbelägen bondgård. Jag tyckte den passade här.
Vad som får göras är tydligt reglerat i avtalet mellan kyrkogårdsförvaltningen och gravägaren. Ingenting får planteras utom med tillstånd enstaka vilda blommor, ingen utsmyckning är tillåten på den enskilda graven och gravljusen ska placeras på en särskilt anvisad plats.
Men alla känner inte till vad som gäller. Släktingar och vänner besöker gravarna och tar med sig blommor precis som man gör till en vanlig grav. Men nu vädjar vi till alla att respektera det som är bestämt för just det här området, säger Kenneth Ruda.
Mjösunds kyrkogård är speciell för sin parkliknande karaktär. Nu finns den beskriven i en bok som handlar om kyrkogårdar i Europa. I fint sällskap med begravningsplatser i Wien och Paris. Boken är ett EU-projekt som handlar om kulturarv att värdesätta och vårda.

Mer läsning

Annons