Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Plats i ringen för fyrbenta vänner

/
  • Grand Danoishunden Tingeling och dvärgpinschern Dessie möttes i ringen i kampen om titeln som bästa veteranhund.
  • Yorkshire terriersyskonen Roy och Skrållan hade matchande outfits.
  • Samojedhunden Robbie verkar nöjd över sin finalplats i klassen bästa ras.
  • Bo Skalin utsåg engelsk Springer Spanieln Barecho Quest Fot Success till best in show.

Helgens hundutställning i Nordichallen lockade såväl tvåbenta som fyrfotade gäster. Över 2 500 hundar tampades om championtitlar och det prestigefyllda priset best in show.

Annons

Utställningen är en av Norrland största och över 220 raser fanns representerade i Nordichallen. Många av utställarna hade rest hundratals mil i hopp om en titel.

– Besökarna är främst från Norden men internationella utställare från både Polen, Tyskland och England har hittat till Sundsvall, säger Mats Guldenhen, ordförande i Västernorrland Kennelklubb som arrangerar utställningen.

Förberedelserna inför utställningen pågår hela året. Domare från hela världen ska bjudas in, och då gäller det att vara ute i god tid.

– Redan tre år i förväg tar vi kontakt med internationella domare för att vara säkra på att få hit de bästa, säger Mats Guldenhed.

Hundarna bedöms utifrån rastypiskhet och hur de uppför sig i utställningsringen. Indalsbon Jenny Persson ställde ut sin dvärgpinscher i veteranklassen och lyckades ta sig ända till final.

– Dessie har tio titlar sedan tidigare. Hon är lydig och gör allt för en köttbulle, säger Jenny Persson om hemligheten bakom framgångarna.

Trots mutor blev det ingen titel i dagens tävling. Bättre lycka hade Annika och Erica Jonsson från Kvissleby som knep en andraplats i bästa avelsgrupp för sin Basenjifamilj.

– Det trodde jag aldrig. Det känns riktigt roligt, särskilt att vinna på hemmaplan, säger Annika Jonsson. Tillsammans med dottern Erica driver hon kenneln Turbolines och reser land och rike runt och ställer ut sina hundar.

– Vi har hållit på med hundar i 34 år. Det är en riktig familjeaktivitet. Alla barnen och ibland även barnbarnen hänger med i husvagnen när vi reser runt på olika utställningar, säger Annika Jonsson.

Mer läsning