Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polis åtalas för sexuellt ofredande

Kvinnan hade polisanmält sin före detta sambo för flera års misshandel. Först upplevde hon att polisen som hade ärendet tog henne på allvar och lyssnade på henne. Sen ska polisen ha gått långt över gränsen. Enligt kvinnan har han ofredat henne sexuellt.

Annons

I oktober delgavs polisen, som arbetar i Sundsvall, misstanke om brott. Han blev då omplacerad och fick andra arbetsuppgifter. I går lämnade chefsåklagaren Pär G Lindell vid Riksenheten för polismål in en stämningsansökan till Sundsvalls tingsrätt. Misstankarna mot polisen gäller sexuellt ofredande och det är en kvinna som är målsägande i en brottsutredning som anmält honom.

I förhör framgår det att kvinnan känt att hon hade en stark beroendeställning till polisen. Hon berättar att hon anmält sin före detta sambo efter att ha blivit misshandlad i flera års tid och först var hon mycket tacksam över att polisen verkade ta hennes ärende på allvar. Han kom hem till henne och pratade, skickade många sms och ringde flera gånger. Men efter att flera gånger kommenterat hennes utseende började kvinnan tycka att det var obehagligt och konstigt. Och efter ett besök hemma hos henne i början av oktober fick kvinnan nog och polisanmälde honom. Enligt kvinnan har polisen tagit tag i henne, tagit henne på rumpan och brösten och sagt att hon var vacker.

Han ska också ha tryckt upp henne mot diskbänken och frågat om hon kände hur mycket han ville ha henne.

Kvinnan tyckte att det var mycket obehagligt och dagen efter anmälde hon polisen. Men polisen nekar till brott. Han medger att det kramats en gång men att det var ömsesidigt. Han medger också att han sagt att hon var snygg för att hålla hennes humör uppe. När förhörsledaren ifrågasätter varför han åkt hem till kvinnan på fritiden säger han att han inte hann med att prata med henne under ordinarie arbetstid.

Bevisningen består, förutom förhör med de inblandade, också av sms-meddelanden där det ska framgå att mannen haft mer än ett yrkesmässigt intresse för henne. Han har bland annat skrivit att han tycker att hon är snygg och läcker.

Börje Öhman, informationsansvarig på polisen i Västernorrland, berättar att beslutet om omplacering av den anställda står fast.

– Vi kommer att gå igenom materialet i förundersökningen i dag (läs fredag) eller på måndag och eventuellt ta ett nytt beslut framöver, säger Öhman.

Att poliser anmäls för brott är relativt vanligt. Desto ovanligare är det att anmälningar leder till åtal.

– Vi har ju 450 poliser i Västernorrland och varje år åtalas en eller två för brott, säger Börje Öhman.

Mer läsning

Annons