Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polis efter Eddie Bohmans nya försvinnande: Samhällets pengar används på fel sätt

Letandet kostar skattebetalarna många kronor.
– Det rör sig om jättesummor, säger Kenneth Bergquist, ställföreträdande polisområdeschef i Västernorrland.

Annons

Natten till onsdagen försvann Eddie Bohman för fjärde gången på mindre än en månad. ST har tidigare skrivit om att Eddie Bohman inte har någon diagnos, att han därför ramlar mellan lagarna och inte har rätt till en hel del vårdhjälp, men nya prover visar en möjlig förklaring.

– Nu tror läkarna att det kanske kan röra sig om en mycket ovanlig sjukdom, Limbisk encefalit, säger Eddies syster Carina Sjöström.

Att söka efter försvunna personer tar stora resurser från polisen.

– Det finns ingen uträkning på exakta siffror, men det rör sig om jättesummor och det är ju skattebetalarnas pengar. Då kan jag tycka att vi använder samhällets pengar på fel sätt, säger Kenneth Bergquist.

När polisen lägger resurser på ett ärende måste något annat prioriteras bort. Att leta efter försvunna personer är ingen billig historia. I det här fallet rör det sig om fyra gånger på kort tid.

– Har man gjort bedömningen att en person kan klara sig själv men fortsätter att försvinna så kanske det i stället ska vara de personerna som ska leta? Vi har begränsade resurser och vi måste avgöra vad vi ska lägga dem på. Jag skulle önska att alla verksamheter gör det de kan för att förhindra att personer fortsätter att försvinna. Polisen är ingen transportverksamhet, säger Kenneth Bergquist, som inte vill kommentera det enskilda ärendet.

Sjukdomen Limbisk encefalit utlöser samma typer av symptom som Eddie Bohman lider av, bland annat psykoser.

– Han har fortfarande boendestöd. Fem timmar om dagen är det en person som kommer dit. Det hjälper fortfarande inte, han blir inte tillräckligt aktiverad och trivs inte alls med okända människor runt omkring sig. Han mår inte bra av det, säger Carina Sjöström.

Efter Eddie Bohmans tredje försvinnande fick han ett GPS-larm runt handleden så att ett larm skulle utlösas om han försvann. Något som inte fungerade på tisdagen.

– Ett fungerande larm skulle ha utlösts hos mig när han lämnade sitt hem, men det gjorde det inte. Det var bara tur att hemtjänsten åkte förbi vid åttatiden på kvällen och märkte att han var borta, säger Carina Sjöström.

Hon vill få tillåtelse att bli Eddie Bohmans personliga assistent.

– När han är hemma hos mig försvinner han inte. Men så fort han kommer hem till sig så sticker han. Enligt kommunen får inte jag ta hand om honom, men det är ändå jag som gör det. Det är jag som får ta smällarna och ringa runt till polis, läkare, kommun och boendestöd, säger Carina Sjöström.

När polisen hittade Eddie Bohman i tisdags natt tog de honom till psykavdelningen på sjukhuset så att han förhoppningsvis kan få ett vårdintyg. Då hade han 144/97 i blodtryck, var alldeles kallsvettig och hans kläder var dyngsura.

– Han är sjuk! Allt visar ju på att han inte alls mår bra, att något inte stämmer. Ändå kan han inte få den hjälp han behöver, säger Carina Sjöström.

Eddie Bohman får vara kvar på psykavdelningen i 48 timmar, därefter släpps han. Och Carina Sjöström har ingen aning om vad som kommer att hända härnäst eller när hennes bror bestämmer sig för att gå igen.

Mer läsning

Annons