Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Polisen bara kom och slet ut oss"

/
  • Tage och Gunvor Ohlsson var hemma när branen startade. - Det gick fort, säger Gunovr. Polisen bara kom och slet ut oss, men de har varit hjälpsamma och hämtat min medicin. Till vänster syns grannen Jeanette Dyberg.

Tage och Gunvor Ohlsson var hemma i sin lägenhet när branden startade. – Det gick fort och utan förvarning, säger Gunvor. Polisen bara kom och slet ut oss. Men de har varit hjälpsamma och hämtat min medicin nu ikväll.

Annons
Paret Ohlsson ska åka hem till sin son och sova. De allra flesta boende i fastigheten löser boendet på egen hand. Uppskattningvis 25 procent behöver hjälp med nattlogi och Mitthem står då för hotellrum eller övernattningslägenhet.
Jeanette Dyberg satt på bussen på väg från jobbet när hon såg lågorna och röken från det brinnande huset.
Jag ger mig fan på att det är mitt hus, sa jag till min kompis på bussen.Och det var Jeanettes hus. Inne i lägenheten fanns hennes hund och två katter.
Men som tur var hade min dagmatte hunnit vara där och släppa ut hunden och en katt. Ena katten var kvar och jag lyckades ta mig in och öppna ett fönster - men jag vet inte om hon lyckats hoppa ut eller om hon gömt sig någonstans inne i lägenheten, säger Jeanette.
Jeanette har två barn som precis hämtades från dagis av sin pappa, som tog dem hem till farfar. Hon vet inte när hon kan återvända till lägenheten. Ändå hade hon kanske tur i oturen. Jeanette bor på nedre botten.
Jag hade precis flyttat från översta våningen ner till botten. Och renoverat för trettiotusen...
Det har fungerat bra med information och hjälp. Jag kom hit nästan på en gång och var nog först på plats, säger Jeanette och syftar till den lokal på Bruksgatan som Mitthem höll öppen för drabbade hyresgäster. Det fanns kaffe, smörgåsar, oboy och frukt. Polis, räddningstjänst och personal från socialtjänsten fanns på plats för att svara på frågor och hjälpa till med praktiska problem.
En del tog det hela med ro medan andra mådde sämre och behövde prata, prata och åter prata om det inträffade.
Under gårdagen kunde ingen med säkerhet säga när de boende kan återvända till sina lägenheter, men troligtvis ska de flesta kunna flytta hem om några dagar.

Mer läsning

Annons