Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen efterlyser föräldraansvar

Ungdomar från stan och Matfors håller polisen sysselsatt och nu har socialjouren kopplats in. I går kväll diskuterades den senaste tidens oroligheter i Matfors Folkets hus.

Annons
Den avslutande föreställningen av ungdomsteatern En sekund för Isa följdes av en diskussion mellan föräldrar och representanter från polisen, socialtjänsten och kyrkan.
Även om det har varit struligt den senaste tiden så har brottsstatistiken i Matfors inte ökat. Det som är utmärkande för den här orten är snarare att man tar tag i problemen och vågar diskutera dem, säger närpolischef Morgan Norman.
Kvartersteaterns föreställning av och med ungdomar lyfter på ett verklighetstroget sätt fram ungas vardag med inslag som droger, sprit, våld och sex.
Det ser i princip likadant ut i alla stadsdelar. Det är ett fåtal som missköter sig och när det gäller dem krävs det att föräldrar och kompisar stöttar och slår larm, säger Morgan Norman.
Sture Wallentin vid narkotikaroteln medgav att det förekommer narkotika i området.
Vi vet att det förekommer hasch och ecstacy och det finns grova narkotikabrottslingar med rötter i Matfors, men det är inte heller på något sätt utmärkande. Så ser det ut överallt, säger han.
För drygt en vecka sedan samlades ungdomar i Matfors Folkets park och patrullen som kallades ut rapporterade om oroligheter på platsen. Saken reddes ut och ungdomarna skingrades.
I torsdags larmades polisen igen. Då hade ett 40-tal ungdomar samlats utanför Dannes kiosk i centrala Matfors och patruller från stan och Njurunda ryckte ut. I samtal med inblandade kom det fram att en Nackstabo blivit slagen av en Matforsbo helgen innan. Och att det resulterat i att stadsborna åkt till Matfors för att eventuellt göra upp. Även den här gången slutade det med att parterna skingrades från platsen.
Vi har kontaktat föräldrar till inblandade och bett dem tala med sina barn och hålla dem borta från stökiga situationer, säger Morgan Norman.
Överlag har samtalen inte utmynnat i något positivt och därför har polisen kopplat in socialjouren.
Det framkom att föräldrarna har svårt att hålla sina barn hemma.
Även på fredagskvällen åkte polisen till Matfors efter att oroliga vuxna hört av sig. Men den gången var det lungt när polisen kom fram.
Ett 70-tal personer hade samlats under gårdagskvällen och diskussionen var bitvis livlig. De uppmärksammade oroligheterna med rykten om gängbråk och trimmade Epatraktorer engagerar. Alla tycktes överens om att vuxenengagemanget med nattvandringar är ett viktigt inslag.

Lotta Golis

Mer läsning

Annons