Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen gjorde fel vid knarktillslag

En Sundsvallsbo greps på Stockholms central i höstas med 12 gram knark i fickan. Poliserna släppte honom i tron att det var amfetamin—men analysen visade senare att det var heroin.

Annons
De båda Stockholmspoliser som grep Sundsvallsbon på en toalett på centralen får troligen ingen utmärkelse för noggrannhet. En ordningsvakt hade plockat en fällkniv och en påse pulver ur den 46-årige Sundsvallsbons fickor. I ett fem minuter långt förhör erkände han innehav av 12 gram amfetamin, och poliserna tyckte inte att något tydde på att han hade för avsikt att sälja knarket.
Därför släpptes han efter identifiering och kunde ta tåget hem.
Men en senare analys visade att det beslagtagna pulvret i själva verket var heroin, vilket ställde allt i en helt ny juridisk dager.
På onsdagen åtalades han för narkotikabrott, och skillnaden i straffvärde mellan de båda drogerna är dramatisk. Han riskerar nu uppemot ett år bakom galler.
I februari hördes han av Sundsvallspolisen och delgavs den allvarligare misstanken. Han var helt oförstående, och menade att han köpt knarket i förvissningen att det var amfetamin. Han skulle absolut inte ha köpt heroin, för det är inte hans drog, och han är tillräckligt erfaren att veta skillnaden.
Hans bestämda uppfattning är att det skett ett misstag på Stockholmspolisen, och att hans amfetamin förväxlats med någon annans heroin.
Det blir nu tingsrättens uppgift att bena ut juridiken kring 46-åringens uppsåt och knarkinnehav.

Mer läsning

Annons