Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen hårdare än Migrationsverket

/
  • 205 människor sitter i dag inlåsta i förvar i Sverige. 29 av dem är ungdomar under 21 år, och det är polisen som har låst in de flesta av dem. Tolv ungdomar förvaras till och med på häkte, bland kriminella.

Låser in fler unga och längre Migrationsverkets nya policy innebär att unga människor bara undantagsvis ska tas i förvar och låsas in. Samtidigt håller Polisen rädda tonåringar inspärrade månadsvis. — Det skiljer sig en hel del, säger Migrationsverkets rättschef Henrik Winman.

Annons
Det finns två myndigheter som har ansvaret för att forsla ut människor som nekats asyl. Det är Migrationsverket och Polisen. Utlänningslagen ger dem två maktmedel för att hålla människor tillgängliga för \"återvändande\". Det ena är \"uppsikt\", vilket betyder att man anmäler sig hos polisen två gånger i veckan. Det andra är \"förvar\", vilket innebär att människor blir inlåsta i väntan på avfärd.
En jämförelse mellan hur Polisen och Migrationsverket tillämpar samma lag blottlägger märkliga skillnader.
205 människor är just nu tagna i förvar i Sverige.
129 av dem efter beslut av Polisen och 68 på beslut av Migrationsverket.
29 förvarstagna är ungdomar under 21 år. Polisen har låst in 21 av dem, medan Migrationsverket håller 8 ungdomar inlåsta.
12 av ungdomarna förvaras just nu på häkte bland kriminella.
Skillnad märks också i statistiken över hur länge ungdomarna suttit inlåsta. Av de som Polisen låst in har nio suttit i mer än två månader. Migrationsverket har tre sådana fall.
Henrik Winman är rättschef på Migrationsverket. I våras utformade han och ledningen en ny policy för hur de ska tillämpa lagen.
Vi gör numera en mer restriktiv tolkning. Bara för att vi FÅR ta människor i förvar betyder inte det att vi måste. Vi försöker använda så lite tvång som möjligt, och när vi gör det ska det verkligen vara motiverat, säger han.
16 fall omprövades i maj. Det ledde till att 11 flyktingar släpptes ur förvar.
Om verkställigheten väntas ta längre än två månader ska vi i princip inte ta någon i förvar. Och vi har blivit ytterst restriktiva när det gäller personer mellan 18 och 21 år, säger Henrik Winman.
Hanteringen av avvisade har kritiserats hårt från människorättsorganisationer, politiker och flyktingar. Svenska myndigheter anklagas för inkompetens, slöseri och brutalitet.
Kritiken har fått även Rikspolisstyrelsen att reagera. Nyligen tillsattes en granskning av hanteringen, under ledning av länspolismästaren i Västmanland. Den 15 oktober ska den redovisas.

Mer läsning

Annons