Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen och anhörigas krav: Nu måste kommunen hjälpa Eddie

Eddie Bohman har försvunnit tre gånger på drygt en vecka.
Kommunen fortsätter att hänvisa till lagen.
Polis och anhöriga är trötta.
– Kommunen måste lösa det här, säger Ulf Wiklund, tillförordnad chef för lokalpolisen.

Annons

Under torsdagen försvann Eddie Bohman, igen. Det var då tredje gången han försvann på lite mer än en veckas tid. Boendestöd var där vid sjutiden på kvällen, en halvtimme senare var han borta.

Han är nu återfunnen, men polis och anhöriga väntar bara på att det ska hända igen.

– Vi skulle gärna se att vi inte behöver lägga mer resurser på att leta efter honom. Det tar mycket tid från oss, säger Ulf Wiklund, tillförordnad chef för lokalpolisen.

När Eddie Bohman lämnar sin lägenhet har han svårt att hitta hem och så länge han försvinner måste polisen ut och leta.

– Han är en fara för sig själv, jag är orolig hela tiden, säger hans syster Carina Sjöström.

Hon har varit i kontaktat med kommunen och bett om mer hjälp. Enligt Carina Sjöström vill kommunen utöka boendestödet så att Eddie Bohman ska få besök sexton gånger per dag.

– Jag är så less nu. Det kommer inte hjälpa att det springer okända människor hemma hos honom. Jag vill att han ska få personlig assistans, säger Carina Sjöström.

Polisen vill också att kommunen tar sitt ansvar.

– Det är underförstått att kommunen måste lösa det här så att Eddie slipper bli utsatt för det här igen. De måste se till så att Eddie inte längre försvinner. Det är viktigt ur ett verksamhetsperspektiv för oss men också ur ett mänskligt perspektiv för honom och hans anhöriga, säger Ulf Wiklund.

På kommunen vill man inte kommentera det enskilda fallet.

– Vi förstår att situationen är allvarlig och att det måste vara väldigt jobbigt för hans anhöriga. Vi vill hjälpa till så mycket vi kan, men vi har också rättspraxis som vi måste gå efter, säger Eva Rönnbäck, verksamhetschef vid socialtjänsten.

Eddie Bohman har ingen diagnos och inte heller något intyg på att en eventuell funktionsnedsättning är varaktig. Därför kan han inte få hjälp enligt LSS-lagstiftningen och blir därför nekad personlig assistans. Han hamnar under Socialtjänstlagen och har fått rätt till boendestöd. Något som inte verkar hindra honom från att försvinna.

– Det finns korttidsboenden, men där är det oftast bara äldre. I sådana fall gäller det att hitta rätt boende för orsaken, men det går att försvinna från ett boende också, säger Eva Rönnbäck.

Eva Rönnbäck tycker inte att det finns brister i LSS eller SoL.

– Det går alltid att ansöka om mer insatser och det finns ingen gräns till hur mycket boendestöd en person kan få. Jag förstår att hans anhöriga är oroliga och det är en besvärlig situation, men alla ansökningar som kommer in till oss måste prövas, säger Eva Rönnbäck.

Eddie Bohman har nu fått ett GPS-larm runt armen som kommer att aktiveras till veckan.

– Det känns skönt, men jag önskar ändå att någon kunde vara med honom dygnet runt. Jag har precis ringt och tagit bort boendestödet. Det hjälper ändå inte. Vi får försöka gå en annan väg, säger Carina Sjöström.

Mer läsning

Annons