Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen om bärsärk på Kirby:—Det var en rimlig väntetid

Fyra skräckslagna tonårstjejer fick vänta en halvtimme på polishjälp, medan en psykiskt sjuk man gick bärsärkagång på deras arbetsplats. — Det var naturligtvis mycket obehagligt för dem, men jag tycker att vakthavande befäl gjorde en korrekt prioritering.

Annons
Det säger polisens biträdande stabschef Tomas Nilsson efter att ha gått igenom polisrapporterna kring den bisarra händelsen på Bergsgatan på måndagskvällen.
Tonårsflickorna satt och kvällsjobbade inne på företaget Kirby, när mannen plötsligt krossade kontorsfönstret med en cykel. Han tog sig in, uppträdde mycket aggressivt och förvirrat, och viftade med något slags tillhygge.
Flickorna larmade polisen första gången vid 20.23. Först 29 minuter senare kom en polispatrull till platsen och omhändertog mannen.
Flickornas chef Elisabeth Gustavsson hann före poliserna från sitt hem i Viforsen, och hon tyckte det var skrämmande att polisen tog sådan tid på sig.
Tänk om han hade haft vapen på sig, sade hon till ST.
Under tisdagen tittade Tomas Nilsson närmare på ärendet, och har kommit fram till att polisen hade flera akuta jobb vid samma tid.
De två utryckningspatrullerna i stan letade efter en 14-årig flicka som försvunnit i Sidsjöområdet. Vi hade bakgrundsinformation om henne som gjorde att sökandet hade högsta prioritet, säger Tomas Nilsson.
Samtidigt ska inte de första larmuppgifterna från Kirby ha varit så dramatiska, enligt rapporten. Fem minuter efter första larmet dirigerades en Njurundapatrull till Kirby, och 24 minuter senare omhändertogs mannen odramatiskt. Han vårdas nu inom psykiatrin.
Det var rätt att prioritera den försvunna flickan, mot bakgrund av den information som fanns. Då är 24 minuter en rimlig väntetid, även om man såklart önskar att det gått snabbare, säger Tomas Nilsson.
I vart fall tre av flickorna sade till ST att de känt sig allvarligt hotade av mannen. En av dem ska enligt Kirbys platschef ha anmält mannen för olaga hot. Han är också misstänkt för skadegörelse.

Mer läsning

Annons