Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen tagen på sängen vid passrusning

Från den första oktober gäller nya passregler, bara polisen får ta fotot och giltigheten förkortas. Det har lett till rusning. Och myndigheten hinner inte med, därför håller man stängt för passärenden måndag förmiddag.

Annons
De redan inlämnade passen ska hanteras på måndag förmiddag, polisen i Sundsvall har fått in 500600 ansökningshandlingar den senaste tiden.
Jag är lite förvånad över att folk är ute i sista minuten. Men jag kan tycka att det har gjorts en missbedömning när det gäller rusningen, säger Per-Olof Alström.
Det nya systemet gör att polisen inte kan skicka handlingarna förrän på måndag. Inga nya ansökningar kommer därmed att kunna tas emot vid polisstationerna i Västernorrland under måndag förmiddag, efter klockan 13 räknar man med full service igen.
Det har varit en enorm tillströmning, och vi har även haft problem med fotografier. Familjer har kommit in med bilder för 700 kronor som inte gått att använda, säger Per-Olof Alström.
Frågan är då hur det blir för alla dem som är ute i sista minuten, och som räknat med att precis hinna få sina pass innan det är dags för avresa.
Tyvärr kan vi inte göra mycket. Men det går alltid att begära ersättning, sedan görs en bedömning, säger Per-Olof Alström.
Närmaste instans under stängningen är Arlanda, där tillfälliga pass utfärdas för 980 kronor.
För familjen Englund som vi berättade om i gårdagens tidning har situationen i alla fall löst sig. De kommer att kunna åka på sin efterlängtade semester.
Jag fick ett samtal från polisen i morse (läs onsdag) och de har beslutat om att vi kan få ansöka om provisoriskt pass redan nu, säger Ulrica Englund.
Per-Olof Alström berättar att det rör sig om ett undantagsfall. Familjens provisoriska pass kommer att kosta 270 kronor styck och alla fyra kan andas ut, resan är säkrad.
Vi kommer att komma iväg, det känns väldigt skönt även om det kostar en tusenlapp extra, säger Ulrica Englund.

Mer läsning

Annons