Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen tar över avvisning av familj

Nu tar polisen över avvisningen Efter nästan tre år som asylsökande i Sverige är det dags för avvisning. Under ett möte i går bedömde Migrationsverket att familjen inte är samarbetsvillig och att det finns tvångsbehov. — Vi kommer att lämna över ärendet till polisen, säger beslutsfattaren Britt-Inger Andersson.

Annons
Att skicka tillbaka dessa människor till Azerbajdzjan kan likställas med att skicka judar till nazityskland, säger Inga-Lina Lindquist från Alnö, vän till familjen Avagimova-Alieva.
Hon är bestört över de svenska myndigheternas agerande.
De vet att människor med armeniskt ursprung diskrimineras i Azerbajdzjan. Ändå beslutar de om avvisning, säger hon.
I dag skulle Adelina och hennes sjuårige son Emil påbörja återresan till Azerbajdzjan. Hennes dödssjuka mamma och syster skulle enligt Migrationsverket komma senare.
Det går inte, vi är en familj och behöver varandra, säger Adelinas syster Dilara.
Familjens juridiske ombud har ansökt om en ny prövning, men i går kom ett negativt beslut i inhibitionsfrågan.
Vi kommer ändå att pröva ärendet, men om människorna hinner avvisas under tiden läggs utredningen ned, säger Sofia Strid på Utlänningsnämnden.
Som ST tidigare berättat anser sig kvinnorna ha blivit trakasserade och förföljda i hemlandet på grund av att den 80-åriga mamman i familjen är armeniska.
Förra veckan fick familjen veta att biljetter var bokade för en av systrarna och hennes son.
Min syster och min mamma är svårt sjuka och de behöver mig. Om vi ska avvisas måste vi skickas tillbaka samtidigt, säger Dilara.
Familjen kommer att återvända till en svår tillvaro. Systerns hus är nedbränt, mamman har blivit fråntagen sitt medborgarskap efter makens bortgång och har därför ingen rätt till sjukvård eller ens en begravning.
Avvisningen av familjen Avagimova-Alieva går emot de riktlinjer för asylsökande från Azerbajdzjan som FN:s flyktingkommissariat, UNHCR, har utformat. I avvisningsbeslutet står, tvärtemot vad UNHCR anser, att den azerbajdzjanska staten skyddar alla medborgare mot diskriminering.
UNHCR anser att armenier i Azerbajdzjan genomgående diskrimineras och att diskrimineringen tolereras av myndigheterna. Enligt flyktingkommissariatet ska därför särskild hänsyn tas till asylsökande azerbajdzjaner som hävdar att de behöver skydd på grund av sitt armeniska ursprung.

Mer läsning

Annons