Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen varnar för svart trafikhelg

/
  • Polisen varnar för en svart trafikhelg runt om i landet.

Stressade bilister, rattsurfare och rattfyllon.
Nu börjar årets farligaste dagar på vägarna i Medelpad.
– Ha som mål att komma fram, säger biträdande trafikpolischefen Stefan Westerlund.

Annons

Under jul- och nyårshelgerna inträffar kopiösa mängder olyckor i trafiken – många gånger med svåra utgångar. På fredagen gick startskottet till de intensiva resdagarna.

– Det brukar vara svarta helger rent statistiskt om man tittar över landet. Men i Västernorrland har det sett relativt bra ut under de senaste åren, säger Stefan Westerlund.

Att julafton i år infaller på en onsdag prisas av polisen.

– Vi förväntar oss att det ska ha en effekt på trafiksäkerheten, då resandet kommer bli utdraget. Vissa börjar kanske åka redan i kväll (läs i går) medan andra reser på lördag, söndag, måndag och tisdag. Vi hoppas det blir lugnare än vanligt.

Trafiken väntas bli som mest körig längs E4 och E14. Men den som tror att polisen bara kontrollerar större vägar kan snabbt åka på en blåsning.

– Även om vi prioriterar de stora vägarna kommer vi absolut att ha kontroller på mindre vägar också, säger Westerlund.

Blir det hårda klappar för trafiksyndare, eller är ni snäll i jul?

– Det viktigaste för oss är inte att vi ska vara ute och bötfälla ett visst antal. Vårt mål är att vara synliga och skapa en lugnande effekt så att vi förhindrar hastighetsöverträdelser, farliga omkörningar och onyktra förare.

Polisen, som dagarna före julafton årligen stoppar trafikanter som har druckit flera dagar i rad, kommer att lägga extra resurser på just nykterhetskontroller.

Mer läsning

Annons