Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen vill anställa åklagare i nyckelroll

Polisledningen vill anställa en åklagare i nyckelrollen som kommissarie i Härnösand.
Men facket protesterar när jurister utan polisutbildning vill in på deras klassiska karriärpositioner.
Det riksunika pilotfallet ska nu avgöras på central nivå.

Annons
Det handlar om en kommissarietjänst med ansvar för att leda brottsutredningarna vid Härnösandspolisen. Den som får tjänsten som förundersökningsledare kommer att spela en nyckelroll för brottsdrabbade Härnösandsbors möjlighet till upprättelse och rättvisa.
Den här sortens uppdrag har av hävd varit vikta för poliser som gått den långa vägen. Det är därför assistentåklagaren Ulrika Blyberg utmanar traditionerna när hon nu söker kommissarietjänsten.
Det är ingen ovanlighet att åklagare tagit jobb som högre chefer inom polisen, men ingen har tidigare hört talas om en åklagare som söker en kommissarietjänst.
Jag tycker det verkar vara ett jätteintressant jobb. Jag hoppas verkligen att jag får det, men jag vet att det är lite av en principfråga, säger hon.
Hon konkurrerar om platsen med polisen Jan Aller. Han är i dag förundersökningsledare på närpolisen nord i Sundsvall. Polisledningen menar att båda är mycket lämpliga för jobbet, men de vill helst ha Ulrika Blyberg. Avgörande är rikspolischefens uttalande om att den usla uppklarningsprocenten ska höjas genom rekrytering av specialister.
Det här är ett pilotfall och helt unikt i landet. Hon saknar polisiär grundutbildning, och därför har vi ansökt om dispens hos rikspolisstyrelsen. Om hon ska bli aktuell för jobbet måste hon få en individuell utbildningsplan, säger Mats Åkerlund, personaldirektör på polisen i Västernorrland.
Polisfacket har begärt central förhandling, och anser inte att Ulrika Blyberg ska få tjänsten. Dels för att hon inte är formellt behörig, och dels för att de anser att Jan Aller är mer kompetent. Blyberg är inte färdigutbildad kammaråklagare, och ganska färsk i yrket.
Vi slår vakt om våra medlemmars intressen. Man måste beakta de vanliga polisernas möjlighet att göra karriär, säger Sven Massander, ordförande i länets polisförbund.
Rikspolisstyrelsens svar i dispensfrågan blir avgörande för alla poliser i landet med karriärambitioner.
RPS personaldirektör Ivar Eriksson är inte helt negativ till tanken.
Det kan vara en fördel för polisen att ha en tidigare åklagare som förundersökningsledare, säger han.

Mer läsning

Annons