Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen vill slippa fler övervakningskameror

/

Efter terrorattackerna i London har övervakningskamerornas roll i polisutredningar diskuterats flitigt. Christer Johansson, informationsansvarig hos polisen i Västernorrland, hoppas på en framtid utan allt för många kameror. — Det vore att kapitulera, säger han.

Annons
Cirka 400 platser är kameraövervakade i länet. Främst bensinstationer, butiker och banker. Men även mer oväntade platser som idrottsanläggningar, kyrkor, parkeringsplatser och portuppgångar.
Men det är skillnad mellan kameraövervakning och kameraövervakning. De aktuella övervakningskamerorna i London är kopplade till en speciell mjukvara som ger polisen möjlighet att zooma in vissa delar av en bild och dessutom se det tidigare händelseförloppet.
Traditionella övervakningsbilder spelas in på videokassetter och är betydligt mer begränsade i sitt användningsområde. Men Christer Johansson ger inte mycket för övervakningskameror i utredningssyfte.
Tjuvar vet att de kan maskera sig där det finns kameror, det gör det också svårt att identifiera en person, säger Christer Johansson.
Han tycker att det måste finnas ett syfte för att ha kamerorna uppe. Och det är ingen positiv bild han har av ett samhälle där du ständigt blir bevakad.
Vi vill inte att det ska behöva vara så. Polisen ska kunna se till att folk känner sig trygga, säger han.
Lagen om kameraövervakning, som trädde i kraft 1998, säger att övervakningskameror får användas om \"intresset för övervakning väger tyngre än den enskildes intresse av att inte bli övervakad.\" Och under den senaste femårsperioden har kameraövervakningen mer än fördubblats i Västernorrland.
Efter terrorhändelserna i London har den engelska polisen fått användning för tusentals bilder där misstänkta terrorister fångats av videokameror på offentliga platser.
Kamerorna har visserligen inte avskräckt terroristerna från att begå brott, men uppenbarligen är de användbara i samband med att brotten ska lösas.


Mer läsning

Annons