Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Poliser får jobba för mycket övertid

/
  • Polisen har det svettigt i sommar. Incidenter som dubbelmordet i Härnösand har gjort att övertidsarbetet blivit omfattande.

Det råder brist på poliser i Västernorrland i sommar. För att klara bemanningen tvingades de som var i tjänst att jobba nära 3 000 timmar övertid — bara under maj månad.

Annons
Polisinspektör Anderz Ohlsson i Sundsvall är en av övertidsarbetarna. Sedan första maj har han jobbat 100 timmar mer än planerat.
Jag är van. Det är så varje sommar. Oftast känns det okej eftersom jag verkligen gillar mitt jobb. Men ibland kan det gå ut över dem som står mig närmast, säger han.
Han minns särskilt ett tillfälle förra sommaren när han och familjen hade åkt till landet och skulle bada. Plötsligt hade en man försvunnit i Ånge och Anderz Ohlsson blev extrainkallad.
Den gången kändes det inte så roligt, säger han.
Polisförbundets ordförande i Västernorrland, Sven Massander, ser extraarbetet som "ett nödvändigt ont".
Fackets inställning är att ingen ska behöva jobba övertid. Fritiden behövs till vila. Men vi förstår att övertidsarbetet aldrig helt kan försvinna, säger han.
Tidigare delades polisernas semestrar upp i tre omgångar i stället för två. Då kunde fler poliser vara i tjänst samtidigt. Men många småbarnsföräldrar vill inte ha semester i augusti, enligt Sven Massander. Så inte heller det är en bra lösning på övertidsproblemet.
Sten-Olov Hellberg är länspolismästare i Västernorrland. Övertidsarbete är naturligt men bekymmersamt, tycker han.
Halva styrkan går på semester och det inträffar oplanerade saker. Det genererar övertid. Självklart är det problematiskt eftersom det kostar pengar och kan vara hälsoskadligt, säger han.
Som exempel på oplanerade händelser de senaste månaderna nämner han dubbelmordet i Härnösand i våras. Ett tiotal poliser från länet arbetar fortfarande med utredningen. Det gör att den ordinarie styrkan är mindre än vanligt.
Andra arrangemang som har krävt stora polisresurser har varit gatufesten, Natomötet i Åre och fotbollsmatchen mellan GIF och Djurgården i måndags.
Någon direkt lösning på övertidsproblemet ser inte Sten-Olov Hellberg.
På längre sikt är det en bemanningsfråga, men nu har vi nått målet om 400 anställda och fler finns det inte pengar till, säger han.
Ingen polis har hittills i sommar överskridit det tak som finns om högst 400 övertidstimmar per år, enligt Polisförbundet.

Polisens övertidsarbete
Under maj i år arbetade poliserna i länet 2 934 timmar övertid, att jämföra med 1 266 timmar samma månad i fjol. Siffrorna för juni är ännu inte klara men enligt polisens presstalesman Leif Hemmingsson ska antalet övertidstimmar även då ha varit ovanligt stort.
Under maj till och med augusti förra året uppgick kostnaderna för övertidsarbetet till totalt cirka 1,2 miljoner kronor. I maj i år låg summan på nära 850 000 kronor.
Under första halvåret 2005 tjänstgjorde i snitt 376 årsarbetande poliser. Tjänstlediga, långtidssjukskrivna m.m. är borträknade. Under semesterperioderna är bemanningen den halva.

Källa: Polismyndigheten i Västernorrlands län.

Mer läsning

Annons