Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polismanifestation var laglig – ny protest på Nobeldagen

/
  • Poliser i länet som vill delta i manifestationen i Stockholm får resan betald av Polisförbundet Västernorrland, berättar Johan Dyrander.

Poliser runt om i landet manifesterade sitt missnöje den 3 november.
Nu ska en central manifestation äga rum den 10 december i Stockholm.

Annons

Låga löner och dåliga arbetsförhållande är orsaken till polisens agerande. I Sundsvall manifesterade de sitt missnöje på Stora torget.

Det ledde till att en anmälan upprättades om olaga sammankomst, polischefen hävdade att anmälan kom från allmänheten. Nu har förundersökningen lagts ner och det planeras för nya aktioner.

– De som var ute var väl pålästa så de var inte oroliga, men anmälan kändes inte bra. Det var samma sak förra gången vi manifesterade, säger Johan Dyrander, vice ordförande i Polisförbundet Västernorrland.

Han konstaterar att deltagarna hörde till dem som jobbar ute och sliter dygnets alla timmar.

Nu laddar Polissverige för nya markeringar och länets poliser är beredda att delta.

– Från länsförbundet kommer vi att betala resan till Stockholm för dem som vill åka ner till manifestationen den 9 december.

Men det har inte bara manifesterats. Det har också skickats över tvåtusen brev till rikspolischefen och landets högsta politiker. En av tio poliser har på det sättet uttryckt sin kritik i skriftlig form.

Som exempel på dåliga arbetsförhållanden nämner han att den mest kompetenta inom sitt område begärde tjänstledigt ett år, men nekades det. Han valde då att säga upp sig.

– Nu är allt otroligt toppstyrt från Stockholm men här har vi helt andra problem än vad de har. Och det saknas jättemycket folk. Trafikpolisen håller på att försvinna, här är det knappt en enhet mot tre tidigare.

En fördel med central styrning är att resurserna ska kunna användas lättare där de behövs, som nu i Malmö vid gränskontrollerna.

– Men det kan bli problem om folk flyttas med kort varsel med dagis och annat.

Johan Dyrander är orolig för att kommunikationscentralen ska flyttas till Umeå nästa år, bevakningsområdet blir då på 52 procent av Sveriges yta.

Mer läsning

Annons