Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polismannen fick klamra sig fast på motorhuven

/

Nykterhetskontrollen tog en oväntad vändning – bilisten smet, krockade i flykten in i en annan bil och körde sedan nästan över en polisman som tvingades klamra sig fast på smitarens motorhuv ett hundratal meter.
Nu döms bilisten till fängelse i åtta månader.

Annons

Det var i februari i fjol som händelsen utspelade sig. Sundsvallsbon stoppades i en nykterhetskontroll på Bergsgatan, men i stället för att stanna vid poliserna valde mannen att ta till flykten västerut. Patrullen tog upp jakten på mannen och på Timmervägen i närheten av rondellen vid Bergsåker försökte han köra om en annan personbil.

Men omkörningen, som Sundsvallsbon påbörjade på höger sida, blev inte särskilt lyckad utan bilen fastnade i det andra fordonet och även i ett vägräcke. Den efterföljande polisbilen svängde in framför ekipagen och en av poliserna skyndade sig ut ur bilen.

Smitaren valde då att trycka på gasen igen, men trots att polismannen befann sig mitt framför bilen stannade inte Sundsvallsbon. Polismannen har beskrivit att han försökte backa men inte hann undan och därefter hamnade han halvsittande på bilistens motorhuv.

Där fick han klamra sig fast i omkring 400–500 meter i en fart som uppskattas till 60 kilometer i timmen. Bilisten har dessutom medvetet krängt med bilen så att polismannen for fram och tillbaka över motorhuven.

Till slut saktade Sundsvallsbon ner farten så pass att polismannen kunde glida ner från fordonet. Turligt nog fick han inga allvarliga skador av den vådliga färden men ådrog sig en mindre sårskada på ena handen, skrapsår på armbågen, en blånad och flera ytliga rodnader på vänster knä.

Smitaren stoppades till slut i närheten av Frasses gatukök i Bergsåker.

Sundsvallsbon åtalades misstänkt för försök till dråp alternativt grov misshandel, vårdslöshet i trafik och grov olovlig körning. Och nu har tingsrätten meddelat sin dom.

Rätten menar att mannen inte kan dömas för dråpförsök däremot har han gjort sig skyldig till försök till grov misshandel. Han döms även för grov olovlig körning eftersom han upprepade tillfällen kört bil utan körkort.

Sundsvallsbon ska nu tillbringa åtta månader i fängelse och betala 20 000 kronor i skadestånd till polismannen.

Mer läsning

Annons