Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politiker ritade om Norrlandskartan

/
  • Mittsverige eller super-Norrland? Björn Hellquist (fp) redovisar ett av förslagen på ny regionindelning i Sverige. Här med Håkan Larsson, ledamot, Nordanstigs kommun; Bertil Böhlin oppositionsråd, Kramfors kommun; Åsa Ehinger Berling, projektledare, Sveriges kommuner och landsting.

Västernorrland ihop med Jämtland? Inklusive norra Hälsingland men utan Örnsköldsvik som förs till Umeåregionen? Eller ett enda stort super-Norrland? Meningarna gick isär när politikerna ritade om kartan i går.

Annons
Det var på Folkets hus i Sundsvall som Sverige och Norrland styckades både på längden och tvären av ett fyrtiotal lokala företrädare från Mellannorrland. Detta inom ramen för en medlemsdialog i regi av Sveriges Kommuner och Landsting, den första dialogen av fem som ska hållas i landet. Bakgrunden är uppdraget till den så kallade ansvarskommittén och landshövding Mats Svegfors att i grunden se över en ny regional indelning, i klartext att bilda större regioner.
Okej säger vi, men i så fall vill vi att våra medlemmar ska vara med och rita kartan, säger Åsa Ehinger Berling, sakkunnig i ansvarskommittén från Sveriges Kommuner och Landsting.
Just detta var uppgiften i går och resultatet var långt ifrån entydigt. När grupparbetade kartor hängdes upp och redovisades fanns Norrland styckat i en, två eller tre regioner. Gränserna drogs inte heller på samma sätt överallt. Skillnaderna förklarades vältaligt med tunga faktorer som kommunikationer, universitetssjukhus, kulturella samband, befolkningsutveckling, tillväxt, mediatäckning, EU-stöd, arbetspendling och statens olika regioner.
Någon skar ett regionalt snitt mellan Söderhamn och Hudiksvall och den övre norra delen fördes mot Sundsvall. Liknande ingrepp gjordes med Örnsköldsvik som många ansåg hör närmare ihop med Umeåregionen än med Västernorrland som i dag.
Det är det naturliga för oss. De flesta Ö-viksbor håller nog med. Men jag är av annan åsikt. Jag ser hela Norrland som en region, säger Dan Olsson (c), oppositionsråd i Ö-vik.
Några med landstingsrådet Ewa Söderberg (s) i spetsen presenterade en lösning som spränger Sveriges gränser.
Norge och Trondheim är en jättemotor som vi naturligtvis ska utnyttja. Vi införlivar Tröndelag och Trondheim i vår mittregion. Övre Norrland kan införliva Uleåborg och Finland, säger hon.
Lars Isaksson (s), ordförande i landstingsförbundet, deltog i övningarna tillsammans med Ilmar Reepalu (s), ordförande i kommunförbundet. Han var imponerad.
Jag har förordat mellan sju och nio regioner. Det visar sig här också. Men jag ska inte refusera det ena eller det andra förslaget.
Det viktiga är att vi själva har en uppfattning och inte sitter och väntar på ansvarskommittén. Vi vill ha utveckling på en demokratisk nivå.
Och att ta efter statens regioner är verkligen inte allom givet. Lägger man deras kartor över varandra ser det ut som ett virrvarr i dag, säger Lars Isaksson.
Klas Leffler
klas.leffler@st.nu
060-197000

Mer läsning

Annons