Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politikerbråk om landstinget

/
  • Per Wahlberg (M) hoppas att vårdalliansens samarbete ska fortsätta.
  • Elisabet Strömqvist (S) stänger inte dörren för samarbete med något parti,

Högljudda bråk. Polisförhör.
Miljonsummor i böter. Okända miljonförluster.
Räkningar som betalas med pensionspengar.
Landstingsvalet är en het fråga i Västernorrland.

Annons

Med bara dagar kvar till valdagen råder delade meningar bland toppkandidaterna om vilket landsting den nuvarande majoriteten lämnar efter sig.

Oppositionslandstingsrådet Elisabet Strömqvist (S) anklagar landstingsrådet Per Wahlberg (M) för att dölja fakta om den ekonomiska situationen.

– Jag tror att han har gjort vad han kunnat för att siffror inte ska redovisas före valet. Tidigare har vi alltid fått fram en helårsprognos över underskotten, säger hon.

Enligt henne slutade bokslutet för 2010 med ett plusresultat på 170 miljoner kronor.

Nu, efter fyra år med vårdalliansen, visar det senast kända utfallet – för årets sju första månader – på minus 210 miljoner kronor.

– 2008 höjde Strömqvist skatten och genomförde ett omfattande kostnadsreduceringsprogram på 360 miljoner kronor. Dessutom kom ett statligt konjunkturstöd på 102 miljoner kronor från alliansregeringen. Det vore konstigt om hon inte kunde uppvisa plussiffror för 2010, säger Wahlberg och fortsätter:

– Vi var väl optimistiska när vi trodde att fyra år skulle räcka för att ställa om landstinget.

Wahlberg dementerar anklagelserna om att han hemlighåller uppgifter om ekonomin från väljarna.

– Strömqvist vet lika väl som jag att man inte kan göra en prognos mitt i sommaren, man måste låta hela sommaren gå. Så har det varit tidigare, säger Wahlberg.

En annan het fråga är hur landstingets pensionsåtaganden har hanterats.

– Med den politik som förs nu, med underskott som resultat, tas morgondagens pengar och används redan i dag – eftersom soliditeten sjunker, säger Strömqvist.

Uppgiften bekräftas av en tjänsteman på ekonomiavdelning.

– Vi avsätter inte så mycket som vi skulle vilja, men vi betalar in till pensionerna, svarar Wahlberg.

Toppkandidaterna är överens om att det är hållbart att driva tre fullvärdiga akutsjukhus i Sundsvall, Sollefteå och Örnsköldsvik.

Men Socialdemokraterna kräver svar på om "hela eller delar av sjukhusen" ska privatiseras vid ett borgerligt styre.

Wahlberg kallar utspelet för "dogmatisk svartmålning".

– Jag tycker det är jättetråkigt att det ideologiska spöket ska stå i vägen. Vi moderater har sagt att vi vill öppna upp och införa vårdval inom specialistvården för att korta köer till exempelvis ögonoperationer och logopedi, säger han.

Landstinget utreds för brott mot arbetstidslagen, där drygt 80 läkare ska förhöras av polisen. Om åklagare väcker åtal riskerar landstinget böter. Landstinget har tidigare tvingats betala summor i miljonklassen för överbeläggningar.

– Den moderatledda majoriteten betalar hellre böter än att på allvar ta tag i arbetsmiljöproblemen, säger Strömqvist.

– Jag tycker det är anmärkningsvärt om man som politiker går in och kommenterar om personalen, arbetsmiljöverket eller annan gör en polisanmälan, säger Wahlberg.

På frågan om hur förtroendet ska öka för sjukvården, som ligger på botten enligt Vårdbarometern, svarar Wahlberg att "vi måste kommunicera hur duktiga vi är", medan Strömqvist pekar på "bristen på kontinuitet".

Wahlberg lyfter fram den nya länsgemensamma sjukhusorganisationen som sin viktigaste bedrift under mandatperioden.

– Vi har lyft upp personalfrågorna. Men vi har jobbat i motvind, personalpolitik är verkligen inte Moderaternas bästa gren, säger Strömqvist.

Mer läsning

Annons