Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politikerna vill inte höja bensinskatten

/
 • Motståndet mot höjd bensinskatt är kompakt bland kommunpolitikerna i Sundsvall.
 • Anita Bdioui (S):  – Ur ett norrländskt perspektiv är det inte bra med höjd bensinskatt. Vi har mycket glesbygd och ingen utbyggds kollektivtrafik som i södra Sverige. Vi är beroende av bilar på ett annat sätt. En höjning skulle slå hårt mot glesbygden och mot Norrland i sin helhet.
 • Cathrine Edström (S):  – Jag tycker inte att skatten ska höjas, och det tycker jag utifrån att vi bor i den här delen av landet. För min egen del går det bra. Jag har nära till stan och kan betala högre bensinskatt. Men det gäller ju inte alla. Alla bor inte i Sundsvalls tärort. Vi har mycket glesbygd och hela Sverige ska kunna leva.
 • Sven Bredberg (M):  – Generellt sett tycker jag inte om höga skatter. Men sedan är det här också en viktig fråga för landsbygden. Höjd skatt slår mot dem som bor där. Jag bor i stan nu men bodde tidigare i Norrhassel. Där är det i regel ett måste att ha två bilar om man ska kunna ta sig till jobbet, och om man ska kunna ha ett socialt liv.
 • Angel Villaverde (MP):  – Bensinskatten ska höjas. Bilarna skadar miljön och någonstans måste vi börja för att på sikt få fram fler alternativa drivmedel. Oljan blir allt dyrare och det är inte bra om transporter i hela landet ska vara beroende av den. Priset på bensinen ökar hela tiden och många av de länder som producerar den är instabila konfliktområden.

Politikerna i Sundsvall vill inte höja bensinskatten.
Även Socialdemokraterna säger nej till en höjning – och går emot sin egen regering.
– Det skulle slå mot hela Norrland, säger Anita Bdioui (S).

Annons

Regeringen har föreslagit att energiskatten på bensin ska höjas till årsskiftet. Priset föreslås öka med 44 öre litern för bensin, och med 48 öre för diesel.

Men lokalt i Sundsvall är motståndet mot skatten kompakt.

Ingen av de 35 borgerliga politiker och Sverigedemokrater som ST frågat vill ha en skattehöjning.

– Det finns flera skäl. Generellt sett tycker jag inte om höga skatter. Men sedan är det här också en viktig fråga för landsbygden, säger Sven Bredberg (M).

Även i vänsterblocket är en klar majoritet motståndare till skattehöjningen. 23 av 38 socialdemokrater i Sundsvalls kommunfullmäktige som ST har intervjuat går emot sin egen regering och vill inte ha en höjning. Bara elva vill ha högre bensinskatt.

– Ur ett norrländskt perspektiv är en höjning inte bra. Vi har mycket glesbygd och ingen utbyggd kollektivtrafik som i södra Sverige, säger förra kommunalrådet Anita Bdioui (S).

Glesbygdens överlevnad är det tyngsta argumentet bland de flesta som säger nej.

– Hela Sverige ska kunna leva, säger Cathrine Edström (S).

Förslaget är en effekt av samarbetet med Miljöparitet. Före valet ville socialdemokraternas ledning inte höja skatten, men eftersom man regerar tillsammans med Miljöpartiet har man ansett sig tvungen att kompromissa.

Miljöpartiet är följaktligen det enda parti i Sundsvall som är helt nöjda med regeringens förslag. Alla fyra Miljöpartister som ST har pratat med vill ha en skattehöjning.

– Bilarna skadar miljön och någonstans måste vi börja för att på sikt få fram fler alternativa drivmedel, säger Angel Villaverde (MP).

Slår det inte hårt mot glesbygden i Norrland?

– Nej, syftet med att höja skatten är ju att få mer pengar till glesbygden. Skattepengarna kommer att gå direkt till glesbygdssatsningar som kollektivtrafik och järnvägar. Pengarna ska också få oss att producera mer lokalt och bidra till att skapa fler jobb på landsbygden, säger Angel Villaverde.

Mer läsning

Annons