Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politikernas löfte om skolmaten

/

Kan du lova att all skolmat ska lagas ute på varje enskild skola?

Annons

Signaturen Pettsson060 har ställt den frågan till politikerna i st.nu/kandulova. Men inget av partierna vill inte ge ett sådant löfte:

– Skolmaten är mycket viktig, men att genomföra denna förändring på varje skola är oerhört kostsamt eftersom det saknas tillagningskök på många platser. Vi vill dock att de skolor som redan har tillagningskök ska få möjlighet att laga sin mat, förutsatt att skolledningen vill prioritera detta. Några skolor har redan under denna mandatperiod beslutat om detta, säger Stefan Falk (M), ordförande i Folkpartiet i Sundsvall.

Enligt Socialdemokraternas siffror kostar detta 160 miljoner kronor.

– Vi Socialdemokrater lovar inte att maten ska lagas på varje enskild skola. Vi anser att genom att genomföra att minst 50 % av maten ska vara ekologisk så förbättras maten både näringsmässigt och kvalitativt, säger Joáo Pinheiro (S), gruppledare i Barn och utbildningsnämnden.

Moderaterna säger också nej, men öppnar för att fler skolor ska laga egen mat.

– De skolor som har ett godkänt kök och de som med en acceptabel investering kan få sitt befintliga kök godkänt kommer att ges möjlighet att laga mat själva, menar Sven Bredberg (M), Vice ordf. Barn och Utbildningsnämnden.

KD menar att "maten inte blir bättre bara för att den lagas på varje skola".

– Fokus är att servera en god och kvalitativ måltid till våra barn, utifrån den budget som finns, oavsett vart den lagas, säger Josef Nordin (KD).

Mer läsning

Annons