Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politiskt gräl om bristen på bostäder åt studenter

/

Bristen på studentbostäder har blivit en politisk stridsfråga.
– De styrande har inte tagit det här på allvar, säger Peder Björk (S).
– Vi jobbar för att lösa det, hävdar Erland Solander (M).

Annons

Sundsvalls studenter har garanterats bostad av Mitthem i över tio års tid. Peder Björk, socialdemokraternas oppositionsråd i kommunfullmäktige, är besviken över att bostadsgarantin nu försvinner efter fyra år med borgerligt styre.

– Både lokalt och nationellt i hela landet har man inte tagit bostadsfrågan på allvar, medan vi från S har slagits under hela mandatperioden för att man ska göra det, säger Peder Björk.

Enligt honom är bostadsgarantin viktig för att kunna locka studenter till Sundsvall. Mittuniversitetet måste vara attraktivt eftersom högre utbildning är viktig för att motarbeta ungdomsarbetslösheten, och för hela regionens utveckling.

Peder Björk efterlyser en annan byggpolitik, och investeringsstöd till branschen för att få fart på bostadsbyggandet.

Men hans politiska motståndare Erland Solander, stadsbyggnadsnämndens moderata ordförande i Sundsvall, är inte lika oroad. Erland Solander hävdar att man jobbar hårt för att lösa situationen för de bostadslösa studenterna i stan.

– Mitthem kommer att ordna boende till alla som inte har fått det ännu, säger han.

Samtidigt är ett par byggprojekt i gång som förhoppningsvis kommer att lösa bostadsfrågan på sikt.

– Vid Förrådet finns planer på 150 nya studentlägenheter. Dessutom vill ett företag bygga fler bostäder vid Åkroken, säger Erland Solander.

Alliansregeringen har enligt honom också agerat nationellt. För några veckor sedan lättade man på regelverket vid byggnation av studentlägenheter för att försöka få i gång byggandet.

Mer läsning

Annons