Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politiskt virrvarr om Birstautbyggnad

/
  • Sverker Ottosson, miljöpartist i Sundsvall, tror att den nya handelssatsningen i Birsta bygger på glädjekalkyler.

Styrkorna är formerade i slaget om Östra Birsta.
Nu tar lokala miljöpartister hjälp av s-märkta regeringsutredaren Stefan Edman som ifrågasätter den stora satsningen.

Annons
Vi tycker att s-majoriteten har en naiv inställning till handelns förmåga. Folk från Gävle, Umeå lär inte komma till Birsta bara för att handla i någon större omfattning. Den kalkylen håller inte, säger Sverker Ottosson, grön fullmäktigeledamot i Sundsvall.
Han hänvisar till den omfattande handel som redan finns i både Gävle och Umeå. Och det planerade Ikeabygget i Haparanda lär hålla köptörstande norrbottningar hemmavid, tror Ottosson.
Man måste ha fötterna i verkligheten. På något sätt tycker jag att sossarna här i Sundsvall lättat från marken i någon slags eufori, säger han.
Kommunledningen vill ha ett 70 000 kvadratmeter stort handelscentrum i Östra Birsta. Bland annat har ICA-Maxi, Bauhaus och Jula anmält intresse till fastighetsbolaget Norrtornet. I potten ligger hundratals nya jobb.
Smått överraskande ifrågasatte den respekterade s-utredaren Stefan Edman Birstasatsningen i en debattartikel i ST nyligen.
Han oroas över ett ökat bilberoende och för att mellanstora mataffärer i centrum och mindre affärer landsbygden på landsbygden ska få betydligt sämre lönsamhet.
Eftersom Edman är en av arkitekterna av det gröna folkhemmet, Göran Perssons miljöpolitik, blir kritiken ett intressant stick mot s-ledningen i Sundsvall.
Vi har redan erfarenheter av de butiksnedläggningar och dess effekter som Edman beskriver. Och de kommer att ske i än högre takt om folk åker hit från Umeå, Gävle eller övriga Norrland, tror Sverker Ottosson.
Ansvarig s-politiker i stadsbyggnadsfrågor, K Lennart Andersson, tycker däremot att Edmans synpunkter finns med i den planprocess som nu rullar på.
Och våra dagligvaror är ju inte direkt för billiga idag. Jag tror att vi behöver ökad konkurrens, säger han.
Andersson lovar att det ska bli lättare att cykla till Birsta.
Vi kommer att knyta ihop kommunens totala cykelnät. Vår ambition är att det ska märkas även för oskyddade trafikanter i Birstaområdet.
Anderssons partikamrater i miljönämnden har däremot velat dela upp expansionen i östra Birsta i två etapper. Och kommunstyrelsekontoret, folkpartiet och centern vill också bromsa.
Jag upplever att jag har mitt eget parti och vänsterpartiet med mig på det här. Vi vill att Birsta ska utvecklas till en norrländsk handelsplats, säger K Lennart Andersson.
Birsta blir även en svår nöt att knäcka för partierna i den så kallade Allians för Sundsvall. I det nya valsamarbetet är det bara moderaterna som vill trycka gasen i botten för det nya handelsområdet.
Vi får samarbeta om det som är möjligt. Sedan kommer vi att jobba vidare var för sig i det vi inte är överens om, säger Sverker Ottosson.

Fakta/Östra Birsta
Detaljplanen för Östra Birsta är utställd till och med den 26 augusti. Stadsbyggnadsnämnden väntas ta ställning till planen i slutet av oktober.
Kommunfullmäktige behandlar troligtvis planen i slutet av det här året. Först därefter står det klart när eventuella handelskedjor verkligen flyttar till området.
Parallellt pågår kraftiga satsningar på vägarna i området. Drygt 20 miljoner kronor finns avsatta till nya avfarter från E4:an, nya rondeller och uppfräschning av vägar.
Dessutom utreds två nya busshållplatser längs E4:an.

Mer läsning

Annons