Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pollensäsongen rekordtidig – men lindrigare än i fjol

/
  • Amanda Wallin spelar fotboll i Alnö IF och är gräsallergiker. Hon har därför alltid med sig medicin i väskan.
  • – Det är jättebra att hålla koll på pollenprognoserna på nätet, säger Frida Mendén, apotekstekniker på Apoteket Hjärtat i Sundsvall.
  • Tre gånger i veckan vittjar Torbjörn Åslin pollenfällan vid Sidsjö vattenverk.
  • Lådan med pollenkornen skickas till Umeå för analys där pollenprognoserna ställs för bland annat Sundsvall.
  • Lotta Magnusson, Matfors har gjort en hyposensbehandling, tagit sprutor mot gräs- och björkpollen, som gör att kroppen bygger upp ett immunförsvar, berättar hon.
  • Inga-Lill Sköld, Sundsvall, känner redan av sin pollenallergi.

Det är hög tid att skaffa mediciner om du är pollenallergiker. Även i år startade pollensäsongen rekordtidigt.
– Ja, det stämmer, den är redan igång har vi märkt, säger Frida Medén, apotekstekniker på Apoteket Hjärtat i Sundsvall.

Annons

Det är många kunder som frågar efter allergimedicin och lagret är laddat. En av dem som drabbas hårt är Lotta Magnusson från Matfors. Hon fyllde på lagret med allergimediciner på apoteket till både sig själv och sin dotter. Båda känner redan av pollen.

– Man orkar inte lika mycket. Jag har lite astma också så det blir lite svårt att andas också. Jag blir igenmurad, svullen i ögonen, säger Lotta.

Men säsongen startade redan den 28 februari. Då fångades de första pollenkornen i fällan på Sidsjö vattenverk. Tre gånger i veckan vittjas fällan och skickar upp resultatet till Pollenlaboratoriet i Umeå.

– Jag följer prognoserna faktiskt för jag har en fru och söner som är pollenallergiker, säger driftsmaskinist Torbjörn Åslin på MIttSverige Vatten och berättar att hela bytet tar fem minuter.

Fällan består av en slags plåtburk på en vindsnurra uppmonterad på ett tak vid Sidsjö vattenverk. I burken finns ett tidur och en tejpremsa där pollenkornen fastnar. Hela burken byts ut och den gamla skickas upp till Pollenlaboratoriet i Umeå. Där bekräftar Jan-Erik Wallin att pollensäsongen är rekordtidig.

– Jämfört med normalvårar så är det över en månad tidigare. I fjol var det till och med ännu tidigare, säger Jan-Erik Wallin, biolog på Pollenlaboratoriet i Umeå.

Då var det ett slags rekordår.

– Ja det kan man säga, speciellt i Sundsvall. Där var det de högsta halterna i hela Sverige förra året för al, säger Jan-Erik Wallin.

Nästa pollenprognos görs under tisdagen, och den senaste visar på måttliga till höga halter alpollen.

– Björken blommade väldigt kraftigt förra året så vi väntar oss att det blir betydligt lindrigare i år, säger Jan-Erik Wallin och betonar att det är viktigt för pollenallergiker att följa rapporterna och anpassa sin medicinering till pollenhalterna.

Det är alen som redan börjat blomma. Björken brukar blomma först när tjälen gått ur marken, i maj, men det kan alltså ske redan i april i år eftersom våren kommit tidigt. Amanda Wallin har alltid med sig allergimedicin i väskan även om hon ännu inte känt av pollen än.

– Jag har mest problem med gräs. Jag är fotbollspelare, så det är inte den bästa kombinationen, säger hon och skrattar.

Mer läsning