Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Positiva erfarenheter i Sundsvall

Under det senaste året har fyra poliser arbetat som jourhavande förundersökningsledare enligt den modell som rikspolischefen förordar. Mats Anrep har ansvarat för verksamheten.

Annons
Min uppfattning är att vår verksamhet med jourhavande förundersökningsledare har varit positiv för hela myndigheten, säger Mats Anrep.
Fler personer än tidigare har blivit frihetsberövade, en annan fördel är att personer som begått många brott utreds på ett ställe, inte som förut med flera inblandade utredare utan kännedom om vad övriga poliser arbetar med. Likaså kan förundersökningsledaren besluta om direktnedläggning av fall. Tanken är att alla sådan ärenden ska passera samma väg.
Även om det fungerar bättre nu så är det inte bra över hela länet. Det här första året är ju lite av försöksverksamhet.
Ett problem är att förundersökningsledaren inte disponerar över egen personal på vardagar under dagtid och därmed inte har möjlighet att skicka ut någon på uppdrag, inte utan förhandlingar och jämkningar. Helger och kvällar finns personal avdelad, men då är det för få som arbetar.
När det gäller inställningen till vardagsbrottsligheten finns det mycket att göra, anser Mats Anrep. Liksom när det rör organisationen.
Men när jag träffat andra förundersökningsledare är de mycket positiva till det vi gör, de tycker att det blivit bättre ordning och att det blir mera gjort.
Någon utvärdering av effekterna med jourhavande förundersökningsledare har inte gjorts så konkreta siffror, på uppklarade fall eller frihetsberövade, finns inte att tillgå.
Någon dygnet-runt-verksamhet tror Mats Anrep inte går att ordna i länet, så mycket resurser finns inte. Men om en till undersökningsledare knyts till verksamheten menar han att täckningstiden, under framförallt helgnätter, skulle förbättras avsevärt.

Mer läsning

Annons