Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Praktikanternas paradis — Hawaii

Drömpraktiken blev ett faktum för Sofia Lennerth och Lina Ling.
Tre veckor på ett akvarium på Hawaii ledde till en utställning om korallreven och dess ekosystem.
— Våga ta chansen när du kan, säger tjejerna.

Annons
Sofia Lennerth och Lina Ling går tredje året på Spin-programmet på Hedbergska skolan i Sundsvall. I höstas var det dags för praktik och genom kontakter så öppnade sig en möjlighet för tjejerna att göra en väldigt, väldigt ovanlig praktik. Den var på ett akvariums souvenirshop och äventyret blev ett minne för livet.
Det är något man drömmer om och ser på teve, säger Sofia.
Lina fyller i och berättar att naturen var helt underbar. Hon berättar också att en arbetskamrat, som bodde på Hawaii, visade dem runt till olika smultronställen.
Vi fick se både regnskog och surfställen, säger Lina med ett leende.
Med sin praktikupplevelse ville Sofia och Lina göra något mer än en vanlig uppsats. Först tänkte de göra en bok med bilder men sedan kom de på idén att kontakta Kulturmagasinet och fråga efter möjligheterna att göra en utställning. Svaret blev positivt och nu finns den på plats; något som de tycker är mycket bättre än att bara ha den på skolan.
Utställningen handlar om hur ett ekosystem fungerar. Den ger också handledning om hur man ska bli och vara en bra korallrevsbesökare. Nästa vecka ska de föreläsa om utställningen för en grundskoleklass i årskurs nio. Det tycker de ska bli roligt och spännande.
Tjejerna tycker att de lärt sig mycket av resan i sig; bland annat att ta hand om sig själv. Det jobbigaste biten tycker de klimatomställningen var. Värmen och den höga luftfuktigheten tog ett tag att vänja sig vid.
Men annars var det mesta bara toppen och människorna var så vänliga. Det pratade och hjälpte till var man än träffade dem, säger Sofia.
Utställningen hålls öppen fram till den 16 april. Eftersom undervisningen på Spin-programmet sker på engelska så är utställningen också på engelska med vissa hawaiiska inlägg.

Fakta Hawaii
Innevånare 1,3 miljoner
Huvudstad Honolulu på ön Oahu
Språk engelska hawaiiska, ursprungsspråket är nästan utdött.
Huvudnäring Turism
KlimatUtpräglat oceanisk och tempererat, medeltemp juni 26 grader celcius
Sedan 1959 USA:s 50:e delstat
Källa Nationalencyklopedin

Mer läsning

Annons