Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Praktiskt gymnasium till Sundsvall

I höst får Sundsvall ett nytt gymnasium. Ungefär 20 till 30 elever kommer i förstaskedet att studera på skolan som har nationell antagning. — Lokalerna är inte bestämda än men vi har ett antal förslag, säger rektor Stefan Wiklund.

Annons
Sundsvalls Praktiska Gymnasium kommer att starta till hösten. När skolan är i full drift räknar man med att cirka 60 elever kommer att studera där. Rektor för skolan blir Stefan Wiklund, som närmast kommer från en tjänst som personaldirektör vid Polismyndigheten i Stockholms län.
Utbildningen är uppdelad i två sektioner. Dels är det kärnämnesundervisning på skolan två dagar i veckan. Sedan är det praktisk undervisning ute på de respektive praktik/arbetsplatserna i tre dagar.
Det har skett förhandlingar med flera praktikplatser, säger Stefan Wiklund.
Eftersom skolan har nationell antagning kommer flera av eleverna göra praktiken på sin hemort och vara i Sundsvall för den teoretiska delen av utbildningen. På de olika praktikplatserna kommer varje elev att förses med en handledare. Och, enligt Stefan Wiklund, är den kontinuerliga kontakten mellan elev, yrkeslärare och handledare en del i den individuella utbildningsplan som varje elev på skolan följer.
Studierna är väldigt individbaserade och därför kommer eleverna också att befinna sig på olika stadier i sin utbildning, säger han.
I nuläget är det inte bestämt var någonstans den nya skolan ska ha sina lokaler. Flera alternativ är på gång, berättar rektorn, men först ska lokalerna kvalitétssäkras som lämpliga för skolverksamhet. När det gäller personalfrågan så har ett antal lärare visat intresse för de nya tjänsterna. De yrkesutbildningar som i förstaläget blir aktuella är bland annat; säkerhetsutbildningarna låssmed, larmtekniker samt fordon och el-programmet.
Huvudman för skolan är Baggium AB som har flera utbildningsplatser i Sverige. De är godkända av Skolverket och betygen ger en gymnasieexamen med behörighet till att söka högre studier.

Mer läsning

Annons