Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Premiärtur med 150 finlandsresenärer

/

Efter tio års uppehåll i färjetrafiken avgick RG 1 från Tunadalshamnen i går. — Vi har saknat den här turen från Sundsvall i många år. Nu åker vi och hälsar på släkten, säger David och Inga-Britt Sjöblom från Bergsjö.

Annons
Högsommarvärmen lockade ut passagerarna på däck och när fartyget gled fram mellan Alnö och Petersvik stod många och njöt i solgasset.
Ett decennium efter att färjetrafiken senast upphörde lade RG-Lines färja ut med 150 passagerare, ett 60-tal personbilar och ett tiotal lastbilar. Dessutom fraktades tidningspapper från SCA över Östersjön för vidare transport mot en tidning utanför Helsingfors.
När den här båten nu kommer att gå en gång i veckan passar vi på att lasta pappersrullar eller cellulosa på kasetter. Annars går godset mellan Umeå och Vasa, säger Lars Nolander, terminalchef på SCA Transforest.
Under en ceremoni i Vasa under fredagen döptes färjan om från m/s Kahleberg till RG 1.
För passagerarna är färjan utrustad med sittplatser och en mindre kafé- och restaurangdel.
Drygt ett hundratal passagerare anlände till Tunadal under natten mot i går. De allra flesta färdades i bil.
Det är nästan en förutsättning, eftersom det blir en lite annorlunda situation här. Det är första gången som Tunadalshamnen tar emot persontrafik. Säkerhetsfrågan är förstås viktig eftersom det egentligen är en godsterminal, säger Lars Nolander.
Överstyrman Vesa Ketola och styrman Petri Humina försäkrade att resan västerut hade gått bra under natten, men ännu återstår en del detaljer för att allt ska fungera så smidigt som möjligt. Bland annat ska RG-Line bygga ett mindre incheckningskontor i Tunadalshamnen.
För Inga-Britt Sjöblom väntar en återträff med gamla skolkamrater i hemstaden Petalax.
Det blir väldigt spännande. Vi har inte setts sedan vi gick ut sjuan, berättar hon.
En eller två gånger om året har paret Sjöblom besökt Finland genom åren.
Men eftersom våra föräldrar har gått bort blir det inte lika ofta längre, säger Inga-Britt.

Mer läsning

Annons