Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Presenten som förvånade chefen

/

Ikea lanserar nu sin nya katalog och nytt för i år är att man också lanserar en podcast. Och det var en något snopen Oskar Nord, nyhetschef på Sundsvalls Tidning, som öppnade det personligt ställda paketet till honom från Ikea– med en gåva.

Annons

I lådan fanns pressmedelanden, men också nya hörlurar som han skulle kunna använda till sin mobiltelefon.

– Hörlurarna kostar runt 400- 500 kronor, säger Oskar Nord, som tagit beslutet att skicka tillbaka dessa till Ikea.

Tove Carlén, ombudsman och jurist på Journalistförbundet med bland annat etikfrågor på sitt bord, blir förvånad över gåvan.

– En present i samband med ett pressmeddelande har jag inte hört talats om tidigare, säger hon. Nu är inte det här att betrakta som en muta, men det framgår klart i våra yrkesregler att vi inte ska ta mot gåvor som kan misstänkliggöra oss journalister.

Tove Carlén uppger att det händer att teknikföretag skickar till exempel telefoner som ska testas på redaktionen. Det tycker hon är okey. Men skulle en reporter sedan använda samma telefon privat så blir det ett etiskt problem.

Anna Pilkrona Godden, pressansvarig för Ikea Sverige betonar att avsikten inte var någon privat gåva.

– Vi ville inspirera till att man skulle lyssna på katalogen som har sju avsnitt. Ikea podologen är en del av katalog lanseringen som kommer nu.

– På frågan varför Ikea ställde den personligen till en nyhetschef svarar hon:

– Det är väl oftast nyhetscheferna som avgör vad tidningen ska bevaka. Men lurarna är tänkta som ett verktyg till redaktionen för att kunna lyssna på Podologen. Vi beklagar om det uppfattas på något annat sätt.

Mer läsning

Annons