Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

President och lagman vill inte klä av sig

/
  • Inte ens en lagman eller en kammarättspresident kommer in på rättspsyk utan visitering. Det har Erik Söderberg, klinikchef på rättspsyk i Sundsvall, beslutat. Nu har domstolarna tröttnat på säkerhetskontrollen.
  • Förnedrande och inte acceptabelt. Kammarättspresident Kathrin Flossing vill inte passera säkerhetskontrollen på väg in till rättspsyk i Sundsvall.

Att bli visiterad är inget för en kammarrättspresident eller en lagman. Både kammarrätt och länsrätt protesterar mot den säkerhetskontroll som gäller för den som besöker rättspsyk i Sundsvall. Men överläkaren Erik Söderberg är obeveklig.

Annons
I mars infördes nya rutiner efter att entrén till den rättspsykiatriska kliniken i Nacksta hade byggts om med en slussfunktion.
Alla patienter som haft någon friförmån - men även alla besökare, hög som låg - måste passera säkerhetskontrollen innan de släpps in i kliniken.
Jag ser var och en som kommer in i huset som en potentiell införare av otillåtna grejor. Det gäller en lagman likaväl som en advokat, säger Erik Söderberg, chef för kliniken.
Nu har just en lagman, Ylva Johansson från länsrätten, och en kammarrättspresident, Kathrin Flossing, surnat till ordentligt över de nya rutinerna.
De besöker ofta rättspsyk i samband med beslut om frigång, permission, utskrivning eller fortsatt vård. Tjänstemännen får ta av sig skor och bälten, visa upp sina väskor även om de innehåller sekretessbelagt material och lämna ifrån sig sina mobiltelefoner för att komma in till rättspsyk.
Allt detta sker \"tillsammans med och under beskådande av patienter och besökare efter en ofta lång kötid. Detta är inte acceptabelt\" skriver de i ett brev, fullt av återhållen ilska, till klinikledningen.
Johansson och Flossing hävdar att det inte finns något lagligt stöd för att utsätta rättens tjänstemän för kontrollen.
Erik Söderberg tar lugnt på kritiken från domstolarna.
När de hittar ett lagrum som säger att vi ska göra undantag för vissa personer, då kan vi sätta oss ner och diskutera det, säger han.
Fram till dess gäller fortsatt barfota förhandling för de båda rättscheferna.

Mer läsning

Annons