Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Privat vård vill inte längre expandera i Västernorrland

/
  • Privata Sidsjö vårdcentral växer mest vad gäller antalet listade patienter. Bland de lanstingsdrivna fortsätter framför allt Hälsocentralen Centrum samt Gilleberget i Skönsberg att tappa patienter.

Antalet listade patienter växer hos länets privata aktörer.
Men vad gäller fortsatt expansion och nya vårdcentraler är signalerna tveksamma.
I stället kan man tala om en inbromsning där blickarna börjar riktas utanför Västernorrland.

Annons

Sidsjö vårdcentral är det lokomotiv bland de privata vårdcentralerna som fortsätter att plocka stora marknadsandelar inom primärvården i Västernorrland.

Det senaste halvåret har Sidsjö fått 1 140 nya patienter. Räknar man på årsbasis handlar det om en uppgång med 1 507 listade patienter, vilket motsvarar en tillväxt med 19,5 procent. Framgångskonceptet bygger på en god tillgång till distriktsläkare, vilket förmodligen underlättas av att doktorerna erbjuds att bli delägare i vårdcentralen.

– Vi fortsätter att jobba efter samma principer som vi har gjort hela tiden, det vill säga att ha en fast doktor till våra patienter och vara tillgängliga inom en rimlig tid, säger Eva Jaktlund, verksamhetschef för både Sidsjö och Fränsta vårdcentral.

Men lusten att expandera saknas.

– Vi vill helst inte växa mer. Vi har inget behov av det. Vi vill fortsätta att utveckla den verksamhet vi har i lugn och ro och göra det bra för våra patienter. Vi har också ett högt tryck på våra anställda, eftersom vi har ett så högt inflöde av patienter. Och det här sliter hårt på vår personal, säger Jaktlund.

Så ni växer för mycket?

– Ja, det gör vi. Just nu har vi därför ett tillfälligt listningsstopp som man kan ansöka om på grund av arbetsmiljöskäl, säger Eva Jaktlund.

Premicare driver de fyra vårdcentralerna Söråker, Timrå, Ljustadalen samt Öbacka och totalt sett har man haft ett stabilt läge det senaste halvåret över antalet patienter. Premicare har å andra sidan fortsatt sin expansion utanför länet där man tar över en vårdcentral i Rimbo, mellan Arlanda och Norrtälje.

Verksamhetschefen Patrik Wreeby har sagt att han kan tänka sig att fortsätta växa söderöver, men utesluter inte en fortsatt expansion i Västernorrland. Själv pekar Wreeby på att många större vårdföretag haft det svårt att etablera sig i länet. Han pekar på Carema som drog sig ur i Kramfors, Neron som sålde sina två vårdcentraler till Premicare medan Sensia gick i konkurs i Sundsvall.

– Det här är tecken på att det inte är så enkelt att driva vårdverksamhet i Västernorrland med tanke på att även den offentliga verksamheten går back år efter år. Det som skiljer de privata aktörerna i dag i länet är att jag tror att alla har läkare med en bakgrund i landstinget Västernorrland, som har en god inblick i hur man bedriver sjukvård på ett effektivt sätt, säger Wreeby.

Flera privata vårdcentraler tappar annars patienter både om man jämför det senaste halvåret och det senaste året. Hit hör till exempel Timrå, Söråker, Njurunda och Alnö.

Bland de landstingsdrivna vårdcentralerna har främst Hälsocentralen Centrum (–771) och Gilleberget (–506) samt Södra Sundet i Härnösand (–449) tappat mest det senaste året. Totalt har landstinget tappat 1 545 patienter det senaste året vilket är en minskad marknadsandel med en procent, från 65,6 procent till 64,7 procent.

– Cheferna på hälsocentralerna har hela tiden ett uppdrag att anpassa kostymen för verksamheten till intäkterna, så det kan innebära att vi måste göra neddragningar för att anpassa våra kostnader. Det är ett arbete som pågår hela tiden, säger Markus Kallioinen, primärvårdschef.

Mer läsning:

Privat primärvård ger ägarna miljoner

Landstinget vägrar lämna ut statistik för hälsocentraler

Konkurshotet som alltid vilar över primärvården

"Det var en otroligt jobbig situation för hela personalen"

Mer läsning

Annons